Rookverbod in het rookhok: 'Rokers staan nu op straat'

Redactie 16-10-2019
Foto: []

Rokende cafébezoekers steken hun sigaret sinds begin deze week op de stoep op. Vanaf deze week mag niet meer in het rookhok van de bruine kroeg worden gerookt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft vanaf deze week. De maatregel kost de café 's omzet, zegt Horeca Westland-voorzitter Ronald van Gaalen.

door Evelyne Lammerding

"Elke stap in het rookverbod kost de horeca gasten. En gaan je gasten eruit, dan kost dat omzet.'' Ronald van Gaalen ziet dat de bruine kroegen het zwaar hebben. "Restaurants hebben geen last van het verbod, omdat daar is geaccepteerd dat er niet meer wordt gerookt. Het cafébedrijf heeft last van rookverbod,'' stelt hij.

"In 2008 mocht eerst niet worden gerookt in zaken met personeel. Voor kleine horeca-bedrijven waar de eigenaar zelf achter de bar stond, gold het verbod niet. De tweede stap was dat ook in kleine horeca-zaakjes niet meer mocht worden gerookt. Nu is de derde stap gezet. Er mag helemaal niet meer worden gerookt in de horeca. Terwijl ondernemers hadden geïnvesteerd in het bouwen van rookhokken en ventilatiesystemen.''

De afspraak was dat er tot 2022 in rookhokken mocht worden gerookt. Maar de anti-rooklobby gevoerd door Clean Air is succesvol verlopen. De Hoge Raad heeft eind september besloten dat het verbod direct ingaat. Wie het verbod negeert, kan een fikse boete krijgen. De hoogte wordt per situatie vastgesteld.

Buren

De 's-Gravenzandse horeca-ondernemer Bart van der Helm ziet de bui al hangen. "Het rookverbod zorgt er niet voor dat mensen stoppen met roken. Dus die gaan straks buiten roken. Dan zal je zien dat ze niet vlak voor het café op de stoep mogen roken. Maar een stukje verderop hebben we ook buren om ons heen.''

Hij voorziet dat die gaan klagen; kroegbezoekers praten nou eenmaal met elkaar, ook als ze buiten een sigaret roken. "Waar moeten de klanten dan heen? Het probleem is niet te ondervangen, maar hoe moeten we het dan oplossen met de buren? We zullen wel zien hoe het verdergaat.''

Het anti-rookbeleid heeft al financiële gevolgen gehad voor zijn Promenade Bar. "We hadden de keuken gesloopt en omgebouwd tot rookhok en een ventilatiesysteem aangelegd. Leeftijdsgrenzen en het rookbeleid hebben hun effect op het kroegbezoek. De horeca draait overal goed, behalve in cafés.''

Verbouwing

Piet Brederoo, eigenaar van het Naaldwijkse café De Slimmerick verbouwt deze week zijn nieuwe rookserre tot dartkamer met twee wedstrijdbanen. De rokers zijn er al uit gegaan. Zij roken sinds zondag op de stoep. Dat terwijl Brederoo sinds twee jaar de rookserre met dubbele beglazing heeft gebouwd, een idee van de buren zegt hij. "Wij hadden een inpandig rookhok. Sommige klanten rookten buiten onder de markies, waar ze ook met elkaar spraken. De buren zeiden daar last van te hebben.''

Naast een hoop geld voor de aanschaf van de serre en de maandelijkse huur van de gemeentegrond waarop de serre staat, kostte het de horeca-ondernemer twee jaar tijd om de vergunningen rond te krijgen. Nu investeert hij opnieuw in nieuwe aanpassingen.

Brederoo begrijpt de rechterlijke uitspraak niet. "Nu moeten we mensen naar buiten sturen. Zij worden sociaal verbannen. De anti-rokers zeggen dat roken niet normaal is. Maar ik vind het niet normaal dat je mensen op het sociale vlak aantast. Die rookvrije generatie komt er wel. De jonge generatie rookt bijna niet meer. Maar er zijn klanten die al lang roken. Die staan nu op straat.''

Mogelijkheden

Horeca-Westland-voorzitter Van Gaalen betreurt het afschaffen van de rookruimten. "Het rookhok is de beste oplossing die je kunt verzinnen. Op die manier heeft niemand overlast van de rook. Een klein groepje legt zijn wil op en de oplossing is teniet gedaan.''

Van Gaalen zegt samen met de burgemeester op zoek te zijn naar mogelijkheden om rokers buiten ruimte te geven zonder overlast te veroorzaken. "De inzet is om gezamenlijk tot een werkbare situatie te komen waarbij de horeca-gelegenheden ook goede buren zijn.'' Een concreet antwoord heeft hij nog niet.