Ouderenbond: ‘Vraag altijd om gesprek thuis’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "PR")

De herindicatiegesprekken met ouderen over huishoudelijke hulp gaan weer beginnen. Vanaf deze week verstuurt de gemeente een brief aan de ouderen bij wie wordt bekeken of er iets moet veranderen in de hulp in de huishouding. De nieuwe gesprekken kunnen wat betreft de gemeente ook telefonisch worden afgehandeld. De ouderenbond KBO-PCOB Westland maakt zich zorgen.

door Evelyne Lammerding

De herindicatie van huishoudelijke hulp aan ouderen kan niet telefonisch worden afgehandeld. Dat stelt ouderenbond KBO-PCOB Westland. De belangenbehartiger vindt dat er altijd een gesprek bij de oudere thuis moet worden. “En in aanwezigheid van een familielid, mantelzorger of een cliëntondersteuner,’’ zegt Ab Ruigrok, coördinator KBO-PCOB Westland.”Hoe kan je een herindicatie maken als je niet binnen bent geweest en de situatie zelf hebt gezien?’’ vragen hij en de vrijwillige ouderenadviseurs zich af.

Een derde persoon - een familielid, een mantelzorger, een vrijwillige ouderenadviseur of een onafhankelijke cliëntondersteuner - is volgens Ruigrok verder belangrijk, want: “De generatie waar het om gaat, is vaak erg toegeeflijk in dergelijke gesprekken. De opzet van de keukentafelgesprekken is om de hulp te verschralen. Via de telefoon gaat dat gemakkelijker. Heb je een oudere een tijd niet gezien, dan kan zijn situatie zijn veranderd. Bij ouderen wordt de situatie er meestal niet beter op.’’

Enkelvoudige vraag

De Westlandse welzijnsorganisatie Vitis Welzijn krijgt regelmatig aanvragen om onafhankelijke cliëntondersteuners naar keukentafelgesprekken te sturen, zo laat Marja van den Berg desgevraagd weten. De coördinator van het team voor welzijn, advies & ondersteuning stelt dat een telefonische intake soms wel kan: “Als het niet gaat om een kwetsbare oudere met een enkelvoudige vraag. Ik vertrouw erop dat de gemeente in het telefoongesprek wel aangeeft dat een gesprek thuis met een ondersteuner mogelijk is.’’ Als een cliënt eerst bij Vitis Welzijn komt, geeft de organisatie volgens Van den Berg altijd aan dat een keukentafelgesprek thuis en met ondersteuning mogelijk is.

Verdergaan

De gemeente heeft de herindicaties op aandringen van de politiek in april stilgelegd. De oppositiepartijen stonden op hun achterste benen, omdat huishoudelijke hulp nu niet meer in uren wordt uitgedrukt, maar in termen van ‘een schoon en leefbaar huis.’ Ongeschikt om toe te passen bij ouderen, volgens de oppositie.

Een extern bureau onderzocht in opdracht van de gemeente of de werkwijze verantwoord is. Na de zomer kwam het terug met veertien aanbevelingen en de conclusie dat de methode goed werkt. Daarop hebben de coalitiepartijen groen licht gegeven voor hervatting van de procedure.

Brief

In totaal krijgen zo’n tweeduizend Westlanders een herindicatie voor huishoudelijke hulp. Bij ongeveer 350 van hen is het proces stilgelegd. De gemeente verstuurt vanaf deze week een brief naar hen. In dat schrijven staat dat zij een telefoontje van de gemeente krijgen waarin onder meer wordt gevraagd of de omstandigheden zijn veranderd ten opzichte van een paar maanden geleden.

Na ontvangst van de brief volgt het telefoongesprek voor herindicatie. Een gesprek thuis behoort altijd tot de mogelijkheden en ouderen kunnen er zeker van zijn dat zij ondersteuning kunnen krijgen bij het gesprek, zegt een gemeentewoordvoerder. “Ook wie al een indicatie heeft, kan nog een gesprek aanvragen.’’

Standaard

De ouderenbond gaat een stap verder. Die stelt dat er voor herindicatie standaard een gesprek bij ouderen thuis moet worden gevoerd. “Wat er ook in de brief staat, vraag een keukentafelgesprek aan,’’ roept Ruigrok op.

“Ouderen die een herindicatie krijgen, komen toch al onder druk te staan. Het risico dat zij tijdens een telefonisch gesprek genoegen nemen met minder hulp dan zij werkelijk nodig hebben, is aanwezig. Je móet met een mantelzorger, ouderenadviseur of familielid om tafel. Ik snap dat de gemeente haast wil maken met het herindiceren. Het werk heeft maanden stilgelegen. Maar het gaat erom dat de ouderen een zorgvuldig gemaakte herindicatie krijgen waarvoor de tijd is genomen.’’