2020 jaar van de dierenopvang Westland

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Stock")

Het dierenopvangcentrum Westland wil aan het einde van het jaar beginnen met de bouw van het eerste Westlandse opvangcentrum voor dieren aan de Vierschaar in Naaldwijk. Dat zegt Loeky Palm, beoogd beheerder van het nieuwe centrum. “De tekeningen liggen al klaar.’’ De gemeente heeft vorig jaar in maart al toegezegd een dierenopvangcentrum te willen faciliteren.

door Evelyne Lammerding

Wat betreft Loeky Palm wordt 2020 het jaar van het dierenopvangcentrum Westland. Het dierenopvangcentrum wordt gevormd door dierenambulance De Wijs, knaagdierenopvang de Knaaghof, de Haagse Vogelbescherming, vogelopvang De Wulp en de egelopvang Het Stekeltje in Naaldwijk. Palm is de beoogde beheerder en vormt nu de schakel tussen de organisaties. De groep maakt deel uit van de overleggroep dierenwelzijn binnen de gemeente Westland.

Sinds drie jaar heeft de groep het plan een dierenopvang te bouwen op 2000 meter aan de Vierschaar in Naaldwijk, schuin tegenover het politiebureau. “Buren zijn enthousiast,’’ zegt Palm. Het opvangcentrum moet functioneren als een tussenstation voor gevonden of gewond geraakte dieren. “Gevonden dieren kunnen er tot 72 uur blijven voordat ze naar een dierenasiel gaan,’’ zegt Palm. Vogels kunnen er terecht in een volière.

Westland kent behalve de egelopvang in Naaldwijk geen dierenopvang. De deelnemende organisaties zitten in Den Haag en Rijswijk. Palm betoogt dat een dierenopvang in de buurt beter is voor het dierenwelzijn. Verdwaalde huisdieren zijn in paniek en hebben er volgens haar baat bij zo snel mogelijk te worden opgehaald. Ook is een Westlands dierenopvangcentrum praktischer voor de eigenaar. “Je bent sneller bij de opvang.’’

Dierenambulance

Theo de Wijs van de stichting Dierenambulance de Wijs is gevestigd aan Zichtenburg, aan de rand van Den Haag. Hij rijdt ook in Westland. De Wijs zegt de laatste jaren ternauwernood of soms niet op tijd bij spoedgevallen aanwezig te kunnen zijn. Het gaat dan voornamelijk om gebieden als De Lier of Maasdijk. Die liggen vanaf zijn locatie bekeken, dieper in Westland.

“De wegen zijn veel drukker geworden met vrachtwagens, forenzen, regulier verkeer en in de zomer strandtoeristen. Bij spoedgevallen is er geen tijd te verliezen. Meestal moet je binnen een kwartier, hooguit 20 minuten aanwezig zijn wil een dier het redden. Daarom is het beter centraler te zitten. Vanaf de Vierschaar zit je zo in De Lier of in Maasdijk. Naaldwijk en ‘s-Gravenzande spreekt voor zich. De post aan de rand van Den Haag blijft open. Poeldijk, Wateringen of Monster kunnen we in spitsuren vanaf die post aanrijden.”

Plan

Wethouder Cobie Gardien (LPF, ruimtelijke ordening) heeft in de gemeenteraadsvergadering van maart vorig jaar gezegd te willen meewerken aan het plan, hoewel ze er geen geld aan wil uitgeven.

Het dierenopvangcentrum heeft daarop in de zomer een eerste plan gepresenteerd bij de gemeente. Daarin staat de buitenkant van het pand. Tussen de zomer en december is de binnenkant ingetekend. “Een architectenbureau heeft geheel belangeloos tekeningen gemaakt. Alle deelnemers konden hun eigen ruimte intekenen, inclusief stopcontacten en putjes,’’ zegt Palm.

Behalve ruimte voor de verschillende opvangcentra, komt er een educatieve ruimte en een kleine praktijkruimte voor de dierenarts.

Twee gesprekken met de notaris hebben geleerd dat de coöperatievorm het beste bij het dierenopvangcentrum past. “Op het moment dat we toezeggingen van fondsen hebben, worden we een coöperatie. Verder zoeken we nog naar hoe we het beste met de grond kunnen omgaan. Pachten, huren of verwerven. Daarover praten we dit kwartaal nog, maar daarom kan ik nog niet definitief zeggen wat dat gaat kosten.’’

Duurzaam

De opvang wordt duurzaam gebouwd, zegt Palm. “Het wordt een kas van milieuvriendelijk materiaal met zonnepanelen, zonder gas en met een eigen wateropvang. En er komt een luchtzuiveringsinstallatie.’’

De Wijs wil twee nieuwe dierenambulances in Westland elektrisch laten rijden.

“We gaan binnenkort met de gemeente in gesprek. In het tweede kwartaal van dit jaar willen wij fondsen en sponsoren aanschrijven. En dan hoop ik dat we in december met de eerste bouwwerkzaamheden kunnen beginnen,’’ aldus Loeky Palm.