Compensatieregeling sportverenigingen nog onbeslist

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Archief - Thierry Schut)

Of Westlandse sportverenigingen compensatie krijgen voor de onroerend zaakbelasting (ozb) is onbeslist gebleven. In maart stemt de gemeenteraad nog eens over het initiatiefvoorstel van GemeenteBelang Westland (GBW) en Westland Verstandig om de sportverenigingen niet 25 procent extra ozb te laten betalen.

De gemeente laat de ozb op niet-woningen in 2020 stijgen met 25 procent. GBW was van meet af aan faliekant tegen het idee die stijging ook voor verenigingen te laten gelden. Westland Verstandig zag de tariefstijging voor de clubs ook niet zitten. Verenigingen worden gedragen door vrijwilligers. Samen vormen ze ‘het cement van de samenleving’. De clubs moeten daarom ook voor iedereen bereikbaar blijven. De twee lokale partijen dienden om die redenen een voorstel in voor een compensatieregeling om sportverenigingen tegemoet te komen.

De bedoeling van het voorstel is de ozb voor sportverenigingen gelijk te trekken met de ozb op woningen. Daarvoor zou 125.000 euro voor een jaar nodig zijn. Er was dekking voor het plan gevonden.

‘Binnen is binnen’

VVD stemde mee. Groen Links vindt dat de compensatieregeling voor meer dan alleen sportclubs moet gelden, maar wilde wel met de sportclubs beginnen. “Binnen is binnen,’’ aldus Ulbe Spaans, voorzitter van eenmansfractie Groen Links. D66 stemde onder het motto ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ niet mee. Die eenmansfractie onder leiding van Benjamin Hofland, wil dat ook andere verenigingen worden gecompenseerd.

Nu had GBW bekeken wat financieel haalbaar is bij de begroting ‘en dat is sport’, stelde GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer.

Maar om andere verenigingen tegemoet te komen, had GBW een motie klaarliggen. Daarin staat dat in navolging van de sportverenigingen ook andere verenigingen worden gecompenseerd. De compensatieregeling voor andere verenigingen zou voor 2021 gelden, omdat er dan ook financiering voor kan worden gevonden.

Stemming

Bij de stemming heeft GBW-raadslid André van den Berg zich van stemming onthouden vanwege zijn voorzittersfunctie bij de Wateringse sportvereniging Velo. Daardoor waren er 36 in plaats van 37 raadsleden die hun stem uitbrachten.

De motie is aangenomen met 21 stemmen voor en 15 tegen. Maar 18 raadsleden stemden voor en evenveel tegen de compensatieregeling voor de ozb-heffing voor Westlandse sportverenigingen. Het voorstel wordt in maart opnieuw in stemming gebracht.