Oppositiepartijen willen extra raad over Hertenlaan

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Archief - Thierry Schut")

Oppositiepartijen Westland Verstandig en GroenLinks hebben een extra raadsvergadering aangevraagd. Reden daarvoor is het besluit van het college om een vergunning te verlenen voor de transformatie van een voormalig huis met kantoor in Honselersdijk. Na de verbouwing biedt het pand onderdak aan 28 arbeidsmigranten.

door Evelyne Lammerding

De vergunning om het pand aan de Hertenlaan 2 in Honselersdijk te verbouwen werd vrijdag 14 februari verleend door het college van b en w. Vier dagen later stond een geheime gemeenteraadsvergadering op de agenda. Daarin heeft de heeft de raad een voorbereidingsbesluit genomen dat vergunningaanvragen zoals aan de Hertenlaan de wacht worden aangezegd tot een definitief bestemmingsplan is vastgesteld. Die regel is na de vergadering van 18 februari om middernacht van kracht geworden.

“Als het college een week had gewacht met het verlenen van de vergunning, had het project op de Hertenlaan niet kunnen doorgaan,’’ zegt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig. Hij begrijpt niet waarom b en w de vergunning voor de besloten raadsvergadering van de 18e heeft verleend. Volgens Duijsens had het college nog een week de tijd om een besluit te nemen. “De maximale beslistermijn was nog niet verstreken.’’

Het college heeft verklaard dat de aanvraag is getoetst op de Huisvestingsverordening Westland 2019. Volgens b en w is aan alle eisen voldaan toen de aanvraag werd behandeld. Er zou geen grond bestaan de vergunning te weigeren.

Buiten beeld

“De gemeenteraad is bewust buiten beeld gehouden,’’ stelt Duijsens. “De raad wist dat alle plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten binnen dorpskernen na 18 februari op slot zouden gaan. De besloten vergadering lag al weken in de planning. Je verwacht dat alles wat loopt, wacht op het voorbereidingsbesluit. Maar het college heeft de donderdag ervoor besloten de vergunning te verlenen en heeft het besluit vrijdag naar buiten gebracht. Voor ons kwam het als een donderslag bij heldere hemel. De aanvraag werd 22 november ingediend. Omdat die niet compleet was, kreeg de indiener in januari nog een termijn. Ik snap niet waarom het college haasje-repje een besluit heeft genomen.’’

Het college heeft hem geen toereikende uitleg kunnen geven over de gang van zaken. Duijsens wil wel opheldering en heeft daarom een extra raadsvergadering aangevraagd. Die zou eerst op 2 maart worden gehouden. “Maar de burgemeester heeft gezegd dat hij dan niet kan, dus wordt het 9 maart.’’ Volgens een collegewoordvoerder is er nog geen beslissing genomen over een vergaderdatum.

Bewoners

Bij de bewoners van de Hertenlaan en omliggende wijk is de beslissing slecht gevallen, zegt een bewoner die niet met zijn naam in krant wil (naam bekend bij de redactie). In zowel een commissievergadering als in de gemeenteraadsvergadering van december hebben de bewoners laten weten dat zij zich zorgen maken over de verkeersveiligheid en over de leefbaarheid in de wijk. Ook hebben zij een bijeenkomst georganiseerd waarin zij hun zorgen te berde hebben gebracht.

Hun vrees gaat over de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de wijk. Bij de Hertenlaan bestaat een in- en uitgang voor het verkeer. Op bepaalde tijden, vooral in de ochtend, is het nu al bijzonder druk met onder andere schoolgaande, fietsende kinderen, stellen de Honselersdijkers. Met de komst van een krappe dertig arbeidsmigranten neemt de drukte verder toe. Daarbij vinden zij de komst van tientallen extra bewoners in een pand niet passen in een wijk waar hoofdzakelijk gezinnen wonen.

‘Meenemen’

Volgens de buurtbewoner heeft de gemeente de wijk daags na de bewonersbijeenkomst laten weten dat hun zorgen bekend zijn. Deze zouden worden meegenomen. Dat stelde de bewoners gerust. Tot hun ontsteltenis werden zij de 14e per brief en per e-mail geïnformeerd over het collegebesluit. “Informeren over de voortgang van een ontwikkeling is echt wat anders dan mensen meenemen. Wanneer je mensen meeneemt, ga je de dialoog aan. Wij zijn voor een voldongen feit geplaatst. Dat doet wat met het vertrouwen. Het minste dat wij verwachten is dat er een extra raadsvergaderingen over komt.’’