‘Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Royal FloraHolland)

De Nederlandse sierteeltsector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan. Dat stelt Royal Flora Holland. Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur Royal FloraHolland: “De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf.”1

Ernstige problemen

De gemeenten Aalsmeer, Katwijk en Westland sluiten zich aan bij deze noodkreet. Zij zien door de coronacrisis een ongekende economische klap in de sierteelt aankomen. Burgemeester Bouke Arends: “De sierteelt is een belangrijke drager van onze lokale economie en meer dan 30 procent van de werkgelegenheid komt op het conto van de sierteelt. Het wegvallen van de afzet in binnen- en buitenland betekent een omzetverlies van 20 miljoen per dag en 400 miljoen per maand. Zonder steunmaatregelen zal een zeer groot deel van de bedrijven in ernstige problemen geraken. Als burgemeester van Westland doe ik daarom met mijn collega’s van Aalsmeer, Uithoorn en Katwijk een dringende oproep aan het kabinet om de sierteeltsector met tijdelijke maatregelen door deze ongeëvenaarde crisis heen te leiden.”

Volgens de burgemeesters hebben naast het kabinet de banken een belangrijke rol. “In de laatste 75 jaar hebben we geen crisis meegemaakt die met de Coronacrisis te vergelijken is. De banken kunnen gebruik maken van de extra middelen die de ECB beschikbaar stelt voor noodkredieten. Daarvoor is borgstelling van de rijksoverheid nodig.”

Maatregel

Zowel de lokale, provinciale als de rijksoverheid hebben de afgelopen periode volop geïnvesteerd in het optimaliseren van de infrastructuur rond de locaties van Royal FloraHolland, schrijven de burgemeesters. “Dat is gedaan vanwege de grote economische betekenis. Als de sector niet overeind gehouden wordt, worden die investeringen teniet gedaan. Dat mag niet gebeuren. Welvaart en welzijn van onze burgers staat op het spel. Vanwege de concentratie van de hele keten worden de bedrijven en de werkgelegenheid in onze gemeenschappen extra getroffen. Zonder noodmaatregelen is het risico zeer groot dat er onherstelbare schade wordt geleden. Dat vraagt om acute maatregelen van het Kabinet.”