‘Veel mensen nemen bossen tegelijk mee!’

Nieuws
"Janneke Stolk (l.), Jessica Ouwendijk en Ruud Batist" (Foto: "AvB")

Een sector die enorm hard door de coronacrisis getroffen is, is de bloemenexport - voor een groot deel afkomstig uit het Westland. Handel na handel wordt doorgedraaid en vernietigd. Een harde, emotionele klap. Maar Westland zou het Westland niet zijn als inwoners niet massaal in actie kwamen om hun tuinders een hart onder de riem te steken.

door Annemieke Veldhuizen-Boogert

Jessica Ouwendijk (41) uit Naaldwijk werkt als vrijwilliger bij Boeregoed en is sinds 2017 een van de beheerders van de Facebookgroep ‘Fietsen voor mijn bloemen - Westland. “We hebben deze groep opgericht om op een kaart inzichtelijk te maken waar je afgekeurde bloemen of planten kunt kopen, wanneer je op de fiets onderweg bent. Veel mensen maken daar dankbaar gebruik van en halen hun bloemen en planten uitsluitend bij een van onze telers.”

Kaart aangevuld

Jessica herinnert zich nog goed wat er door haar heenging toen de eerste berichten over het doordraaien van de bloemen en planten binnenkwamen. “Heel verdrietig werd ik ervan. Van dichtbij weet je wat dit voor een teler betekent. Hun harde werk, met de daarbij kostbare investeringen, zien ze in een klap op de vuilnisbelt belanden. Als groep waren we dan ook snel bij elkaar om daar wat mee te doen. Zo hebben we alle nog ontbrekende tuinders zo veel als mogelijk ook op de kaart gezet met daarbij het adres, de openingstijden en hoe er betaald kan worden. We maken ook mensen om ons heen erop attent dat deze groep bestaat en dat veel telers hun waren nu aan de weg aanbieden. Iedere koper is nu meer dan welkom om hen in deze financiële tegenslag te helpen. Het zal het verlies niet goedmaken, maar de gedachte dat hun met liefde geteelde product in plaats van vernietigd te worden een goede bestemming krijgt, is ook al heel veel waard voor een teler!”

Bloemen voor de juf

Een van de kopers die nu bijna dagelijks wat bloemen gaat halen, is de Naaldwijkse Janneke Stolk (39). “Ik gebruikte de kaart voorheen ook al wel, maar meer wanneer het me uitkwam. Een bloemetje voor bij een visite, plantjes voor in de tuin... Maar nu ervaar ik het ook als een soort van Westlandse plicht. We zijn trots op onze tuinders en dat moeten we ook in daden laten zien. Afgelopen week ben ik dan ook met mijn zoon op pad gegaan om voor alle leerkrachten van zijn school, familieleden en andere bekenden bloemen te gaan halen. En ik blijf dat nog steeds doen. Ik hoop van harte dat onze tuinders genoeg aan de plannen van het kabinet hebben, maar met onze zichtbare daden nu verzachten we hopelijk ook al wat van hun leed.”

Emotionele klap

Kweker Ruud Batist (33) van gerberakwekerij Batist in Maasdijk is geroerd door de massale oproep onder de Westlanders juist nu in de auto of op de fiets te stappen en een rondje bloemenkwekers te gaan doen. “We verkopen als kwekerij al zo’n twintig jaar langs de weg, maar dan uitsluitend de bloemen die net buiten de boot vallen. Nu is dat anders en verkopen we het liefst onze mooiste bloemen nog wel, dan dat we ze vernietigd zien worden.”

Het ineenstorten van de markt was voor Ruud een emotionele klap: “Kijk, soms zie je het wel eens aankomen dat de vraag minder wordt. Het dichtgaan van vrijwel de gehele export van bloemen naar het buitenland is nu echter in zo’n kort tijdsbestek besloten, dat daar niet op voor te bereiden viel; de bloemen waren er immers al. Zo waren wij tot begin van vorige week nog volop bezig met orders voor de Engelse Moederdag. Voor ons is het voorjaar altijd de drukste tijd van het jaar, omdat we veel klanten in Engeland hebben. Het eerste wat er na die doordraaiing door je heen gaat is ‘hoe lang gaan we dit volhouden?’ Ik heb geen idee wanneer er weer voldoende verhandeld wordt, zodat we er weer een goede prijs voor krijgen. Ik ben alleen bang dat het voor de zomer nog niet over zal zijn.” Ruud is ook voorzichtig blij met de plannen van de regering en diverse brancheorganisaties. “Er wordt binnen organisaties als Flora Holland en Glastuinbouw Nederland hard gewerkt aan oplossingen voor hoe we er de komende tijd doorheen kunnen komen. De meeste bloemen die nu goed zijn, worden helaas vernietigd en dat is bij elke lading die weggaat erg pijnlijk. Het doet zeer om je producten, waar je met recht trots op bent, als afval afgedankt te zien worden. “

Oproep: koop bij de teler

Inmiddels is de kaart van de Facebookpagina ook te vinden op de site van zustergroep Fietsen voor mijn eten - Westland. Jessica: “Marja van der Ende heeft ervoor gezorgd dat de kaart makkelijker te vinden is en de stalletjes er duidelijk en volledig op staan. We merken ook hoe massaal en hartverwarmend de Westlanders hierop reageren. Onze groep kreeg er afgelopen week meer dan 3500 leden bij en van heel veel telers hoor ik dat er enorm aan de weg gekocht wordt. Soms worden er ook door particulieren grote bestellingen tegelijk gedaan en deze bloemen worden vervolgens in zorginstellingen, ziekenhuizen of in de straat uitgedeeld. Ook wordt er onderling gewezen op het bestaan van de kaart. We hopen dat onze telers blijvend een warm hart toegedragen wordt door als Westlanders ook komende tijd veel bloemen en planten bij hen te halen!”

Voor meer informatie en de kaart: www.fietsenvoormijnbloemen.nl enFacebook - Fietsen voor m’n bloemen - Westland.