Reguliere huisartsenzorg gaat door

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Stockphoto")

Het coronaviris zet veel in het dagelijkse leven op zijn kop. Zo ook de huisartsenzorg in het Westland. “De zorg binnen de huisartsenpraktijk gaat zeker nog wel

door, maar wel op aangepaste wijze. Veel consulten worden telefonisch gedaan; de wachtkamers zijn momenteel nagenoeg leeg.” Om de gewone huisartsenzorg nog beter door te kunnen laten gaan, is er sinds afgelopen maandag een speciale coronahuisartsenpost in Delft geopend.

Huisartsenposten Schievliet, Westland, Reinier de Graaf ziekenhuis en Revalidatiecentrum Basalt Delft openden maandag 30 maart een speciale coronahuisartsenpost in een afgesloten deel van Basalt locatie Delft. Debra Brouwn, communicatieadviseur HAP Schievliet: “De huisartsen van de Coronahuisartsenpost onderzoeken daar patiënten die mogelijk besmet zijn met corona. Als het nodig is, kan de patiënt vanuit deze post direct naar het ziekenhuis. Let wel: patiënten met klachten moeten eerst contact opnemen met de eigen huisarts. Of tijdens avonden, nachten en weekenden met de eigen huisartsenpost. Die maken als dat nodig is een afspraak voor de patiënt bij de coronahuisartsenpost. Op de coronahuisartsenpost wordt niet getest op corona. Patiënten worden op deze post onderzocht, behandeld en indien nodig doorverwezen naar het ziekenhuis. Daarom is bewust gekozen voor een locatie dichtbij het ziekenhuis.”

Huisartsenzorg blijft

Door patiënten die misschien corona hebben te onderzoeken op één plek, blijven de gewone huisartsenpraktijken corona-vrij. Patiënten met andere klachten kunnen er dan nog steeds terecht. De huisartsen van de gemeente Westland willen benadrukken dat inwoners vanwege het coronavirus hun zorgvragen aan hun huisarts niet moeten uitstellen. “Veel huisartsen doen hun consulten momenteel voor een groot deel telefonisch, maar ze blijven aanwezig voor al hun patiënten. In geval van een zorgvraag die niet iets met corona te maken heeft, maar wel aandacht verdient, moet een patiënt - net als altijd - de huisarts bellen. Of vraag iemand de huisarts voor jou te bellen. Er zal dan een afspraak gemaakt worden voor een telefonisch consult of het kan zijn dat de huisarts de patiënt wel wil zien. We bemerken dat patiënten denken dat vanwege het coronavirus hun persoonlijke zorgvraag minder van belang is, maar dat is niet het geval. Zeker, we letten er op dat een eventuele besmetting in de praktijk vermeden wordt en daarom hebben we momenteel geen inloopspreekuren, maar we blijven - net als voorheen - huisarts voor al onze patiënten!”

Apotheek

Huisartsen blijven net als voorheen medicatie voorschrijven. “Op dit moment zijn er geen tekorten en zorgen we ervoor dat patiënten hun gebruikelijke medicatie krijgen. In tegenstelling tot voorheen wordt deze medicatie momenteel tot nog onbepaalde tijd bij de inwoners thuis bezorgd. De apotheek is beperkt open en alleen voor speciale gevallen te bezoeken. Sowieso geldt de regel dat bij klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of hoofdpijn, er in ieder geval niet langsgekomen mag worden. In dat geval altijd de apotheek bellen.”