Pijlers van de samenleving Erik en Ferdy van Geest: 'Duovoorzitterschap is een goed idee'

Redactie 01-04-2020
Foto: Charles Junschl\u00e4gerDuo-voorzitters Erik en Ferdy van Geest van PQV spelen allebei in het eerste van de volleybalclub.

Broers Erik (29) en Ferdy (26) van Geest delen sinds september vorig jaar het voorzitterschap van volleybalvereniging PQV Pijl Solutions Westland. "We zijn het meestal eens. Hooguit leggen we af en toe de prioriteiten anders."

door Linda van der Klooster

De volleybalvereniging had dringend een voorzitter nodig en vroeg Ferdy. "Ik speelde ook al met het idee", vertelt Erik. "Dus dachten we: waarom doen we het niet samen?" Ferdy knikt. "Het is een klus waar je wel wat tijd voor nodig hebt. Dat hielp met de beslissing om het samen te doen. Twee paar ogen zien bovendien meer dan een."

Beide broers hebben als voorzitter hun eigen stijl, vertelt Erik. "Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten en kan zijn eigen invulling geven aan het werk. We vullen elkaar aan. Ferdy houdt zich meer bezig met de zakelijke kant en het doorhakken van knopen. Ik ben meer van de communicatie binnen de vereniging. Maar we hebben daarover niets afgesproken."

Ferdy: "Dat gaat intuïtief. Tijdens vergaderingen wisselt het af wie wat doet en zegt. Dat is niet afgesproken."

Positief gevoel

De broers proberen naar buiten een positief gevoel uit te stralen. Erik: "Ik schreef voor we voorzitter werden al een aantal jaar voor de Nieuwsflits, ons clubblad. Daarin hebben we nu ook een rubriek waarin we iemand in het zonnetje zetten. We zien dat mensen dat oppikken en enthousiast worden."

"Het lijkt erop dat ook steeds meer vrijwilligers voor bestuursfuncties komen", voegt Ferdy toe.

De broers zijn allebei niet vies van een goede discussie, maar als voorzitter zitten ze op een lijn.

"Ik kan niets bedenken waarin we het met elkaar oneens waren", zegt Ferdy.

"Ook over de toekomst van de verenging zijn we het eens", zegt Erik. "We zijn bezig met een vijfjarenplan met als titel Samen Slagvaardig, waarin we de toekomst van de vereniging schetsen. We zien dat we het daarin erg met elkaar eens zijn."

Ferdy: "Hooguit leggen we af en toe de prioriteiten anders."

Duo-penningsmeesters

Op de volleybalvereniging wordt niet gek opgekeken van het duovoorzitterschap. "We hebben inmiddels ook duo-penningmeesters", zegt Ferdy. "En dat gaat ook supergoed samen. Ik denk dat het een erg goede oplossing is, als mensen elkaar een beetje kennen."

"Je hoort het verder eigenlijk nooit", zegt Erik, "Terwijl het zo'n goed idee is om de taken te delen. Je hebt zo bovendien een sparringpartner."

Per week zijn de broers ongeveer drie uur per week bezig met hun bestuursfunctie. Ferdy: "Maar we doen ook veel 'on the go'. Het wisselt per week en per persoon. Maar het voelt niet als werk."

Erik: "We horen regelmatig van mensen dat ze het leuk vinden dat we dit hebben opgepakt. Wij vertegenwoordigen het nieuwe positieve geluid binnen de club en we merken dat dat werkt."

Volleybal-familie

Beide broers spelen in het eerste, waar ook nog een derde broer, Robert, speelt. "Onze vader speelt ook nog steeds", zegt Erik. "En onze moeder zit altijd op de tribune. Wij zijn al jaren een echte volleybal-familie."

Ook een leuke bestuursfunctie, al dan niet met een duo-partner? Zie www.westlandvoorelkaar.nl.


Ander nieuws
Deel dit artikel