Westland blijft nu wel thuis

Redactie 01-04-2020
Foto: Stock

Westland blijft massaal thuis. De Westlandse stranden, straten en recreatiegebieden bleven ook in het weekeinde relatief stil. Het algemene beeld is dat Westlanders goed gehoor geven zich aan de anti-corona-maatregelen te houden.

door Evelyne Lammerding

Boswachter voor de stichting Zuid-Hollands Landschap, Fred Spreen merkte een enorm verschil in drukte in het Staelduinse bos. Volgens hem was het afgelopen weekeinde een stuk rustiger in het bos dan het weekeinde ervoor.

Met name de zaterdag viel hem op: "In het eerste weekeinde was het zaterdag heel druk, terwijl dat normaal nooit zo is op zaterdag. Afgelopen weekeinde was het weer gewoon tot rustig,'' constateert hij. "Na de schrik van de eerste week lijkt het nu duidelijk te zijn geworden bij de mensen wat er precies loos is. Het is heel verstandig dat Westlanders massaal binnen zijn gebleven.''

Marja van der Ende die op 4 maart werd uitgeroepen tot de eerste Westlandse fietsburgemeester, heeft afgelopen zaterdag met pijn in haar hart haar Facebookgroep 'Fietsen voor m'n eten' gesloten. Alleen leden kunnen de groep nog bezoeken. De zaterdag ervoor had Van der Ende het besluit al genomen de Facebookgroep 'Fietsen voor m'n bloemen' dicht te doen voor niet-leden. Op de pagina's staan kaarten met fietsroutes langs stalletjes van tuinders.

Groei

Van der Ende richtte de Facebookgroepen op in 2017 en zag deze al behoorlijk groeien. Na tv-uitzendingen in maart op de regionale en lokale omroep, zag ze het aantal leden binnen een dag met vijfhonderd nieuwkomers groeien en merkte ze dat er massaal werd gereageerd toen ze op de WOS had opgeroepen Westlandse bloemen- en plantenkwekers te steunen. De sierteelsector verkeert in extreem zwaar weer door de pandemie. Ook de handel in cressen maakt een uitzonderlijk zware tijd door.

Afstand

De dag na de uitgezonden oproep trokken allerlei mensen in grote getale langs de kwekers. "Maar er werd geen afstand van elkaar gehouden. Veel mensen kwamen in auto's, lieten 2 euro achter en namen veel bloemen en planten mee. Er is een groep mensen die dit aangrijpt om hun tuin voor een habbekrats vol te zetten, maar zo help je de tuinders niet.'' Ze ontving zelfs signalen van tuinders dat hun producten werden gestolen. Vanuit het publiek hoorde ze dat veel mensen geen afstand hielden. Daarop besloot de initiatiefneemster 'Fietsen voor m'n bloemen' voor een besloten groep open te houden.

Afgelopen zaterdag werd ook 'Fietsen voor m'n eten' uit de openbaarheid gehaald. "Er ontstond overlast voor de buren van de stalletjeshouders. Sommige tuinders vroegen me om hun locatie van de kaart te halen. Het waren er niet veel, maar voor mij is één al teveel. Vaste leden stapten uit de groep. Ik kon niet iets waar ik een paar jaar aan heb gewerkt, binnen een paar dagen om zeep te laten helpen. Daar pas ik voor. Dan liever een beslissing die me aan het hart gaat.''

Wanneer de Facebookgroepen weer openbaar worden, weet Van der Ende nog niet. "Dat is afhankelijk van het gedrag van de mensen.''

Stranden

De gemeente Westland sloot vorige week uit voorzorg al de parkeerplaatsen bij de Westlandse strandslagen. In het weekeinde bleef het rustig op de stranden. Hetzelfde beeld was er in de straten en in de recreatiegebieden. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) zijn in gesprek gegaan met mensen, maar hebben geen bekeuringen uitgedeeld.

In het Naaldwijkse Prinsenbos heeft de gemeente wel hekken geplaatst. Reden daarvoor is dat in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto het recreatiegebied was ingereden. Daar is het gebied niet voor bedoeld. Daags erna werden in het gebied kapotte flessen drank en andere resten van een feestje gevonden.

Ook de politie constateert dat de meeste mensen zich houden aan de maatregelen. Als het nodig is, gaan zij in gesprek met het publiek. Wanneer praten niet helpt, volgt een boete. In de gehele regio Haaglanden zijn volgens de politie 'enkele tientallen' boetes uitgeschreven.