Ingezonden bericht: Zelfisolatie wringt

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

De Profronde Westland 2020 gaat niet door. Net zoals vele andere evenementen kan ook dit evenement niet doorgaan, in de hoop de pandemie in Nederland sneller de kop in te drukken. Zelfisolatie is nu het devies. Hoewel dit Westlanders moet beschermen tegen de gevolgen van het virus, brengt het tegelijkertijd andere problemen met zich mee: verveling, depressie en eenzaamheid.

Belang van interactie

Uit een enquête die in China gehouden werd, bleek dat maar liefst 42 procent van de mensen zich angstig voelde op het moment dat de crisis zijn hoogtepunt bereikte. Niet alleen de angst om ziek te worden speelt een rol, maar ook financiële onzekerheid. Om zelfisolatie draaglijk te maken, krijgen we veel adviezen. We moeten blijven bewegen, een ritme aanhouden en contacten onderhouden door te (video)bellen met vrienden en familie. Dit zou het depressiemonster op afstand moeten houden. Volgens Paul van Lange hebben mensen in dit soort situaties juist behoefte aan meer sociaal contact. De hoogleraar sociale psychologie legt uit dat in onzekere tijden interactie een nog belangrijkere rol speelt in ons leven, omdat mensen zich veiliger voelen in een groep. Natuurlijk slaat eenzaamheid vooral toe onder de oudere bevolking. Zij zijn misschien geheel aan huis gebonden en hebben niet de mogelijkheid even een boodschapje te doen. Ook is de angst onder deze groep groter, omdat het virus vooral onder ouderen veel slachtoffers eist.

Wat eenzaamheid met mensen doet

Het zal niet de eerste keer zijn dat er zinnen voorbij komen als ‘eenzaamheid is dodelijk’, in relatie tot eenzaamheid. Het vergroot bijvoorbeeld de kans op dementie, hartfalen, kanker en natuurlijk depressiviteit. De adviezen die worden gegeven om de isolatie wat draaglijker te maken kunnen dus het beste, voor zo ver mogelijk, worden opgevolgd. Iedereen wordt aangeraden af en toe een blokje om te gaan in zijn eigen wijk, maar wel afstand te bewaren van iedereen. Voor degenen die wat moeilijker ter been zijn, zoals ouderen, kan de auto een groot hulpmiddel zijn om er even uit te gaan. Hoewel het hebben van een auto voor ouderen behoorlijk prijzig kan zijn, doordat zij als leeftijdsgroep gemiddeld meer voor de autoverzekering betaalt, is vervoer hebben in deze periode van nog groter belang om zo de kans op angst en depressie te verminderen en af en toe toch nog de deur uit te kunnen.

Sociaal op afstand

Veel mensen tonen zichzelf sociaal, vooral tegen de ouderen die in een verzorgingstehuis zitten of aan huis gekluisterd zijn. Zo richtte de Westlandse Danielle Looije een website op die bedoeld is om Westlanders die elkaar willen ondersteunen, bij elkaar te brengen. Op deze manier kunnen ouderen wat vaker rekenen op een belletje of hun boodschappen kunnen worden gebracht. Ook andere leeftijdsgroepen die hulp nodig hebben of willen aanbieden, kunnen op deze site terecht.