Compassieberenproject krijgt imposant vervolg

Nieuws
"Een artists impression van hoe de Compassiebeer eruit komt te zien." (Foto: "AWW")

Voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van de compassieberen van Adriënne Rombout is er goed nieuws. De kunstenares werkt aan een nieuw, zeer bijzonder project.

door Fred Louter

Terwijl de compassieberen in Utrecht en Delft nog volop in bloei staan, werkt de in Naaldwijk geboren kunstenaar áchter de schermen met tal van bedrijven inmiddels alweer aan een nieuw coronagerelateerd project: een gigantische en ditmaal permanente (maximaal 5 jaar) driedimensionale CompassieBeer bij de entree van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft!

Rombout is allereerst vanzelfsprekend nog altijd ontzettend blij met de waarde en betekenis van de eerste compassieberen, waaronder die in De Bieslandhof in Delft. “De beer is voor veel bewoners van De Bieslandhof al wekenlang een motivatie om regelmatig even naar buiten te gaan”, zegt ze. “Ook is hij een positief gespreksonderwerp voor bewoners en familieleden. Zo belt een bewoonster iedere dag met haar dochter om te vertellen dat ze hem - de beer-– weer gezien heeft en hoe prachtig ze hem vindt. Kortom: er is ruimte voor iets anders dan corona, angst of eenzaamheid. Er is blijdschap, een lach, steun en compassie gekomen via een beer. Wie had ooit gedacht dat dit project dat allemaal teweeg zou hebben kunnen brengen? Ik niet.”

Oproep

Maar de creatieve raderen van Rombout stonden en staan sindsdien niet stil. Samen met een gespecialiseerd bouwteam, waarin uiteraard ook diverse Westlandse bedrijven zijn vertegenwoordigd, is ze momenteel volop bezig met de organisatie voor de totstandkoming van een compassiebeer die het voorstellingsvermogen bijna te boven gaat: een zittende beer van 4,5 meter hoog en 3,5 meter breed met een groene vacht van planten. “De vergunning is nog niet rond, maar de gemeente Delft omarmt dit bijzondere project, dus dat komt goed. Deze beer, met op de borst en nu ook op de rug een hart, is wederom bedoeld om veel mensen een hart onder de riem te steken. Zoals de patiënten in het Reinier de Graaf, maar zeker ook de zorgmedewerkers, die zo ontzettend belangrijk zijn gebleken in deze tijd. We hopen dat ze die waardering ook in de toekomst mogen blijven ervaren van ons allemaal. Daarom doe ik een oproep aan bedrijven en particulieren om dit project te ondersteunen. Want alles staat in de steigers, maar voor dit plan is wel geld nodig. Hoewel het bouwteam ons voor een deel zelf sponsort, zijn we nog op zoek naar financiële ondersteuning. Voor sponsoren komt er naast de beer een bord, met daarop uitleg over de totstandkoming en de functie van de beer én de logo’s van het bouwteam en onze sponsoren, mochten ze dit willen. Bedrijven en particulieren die dit project met minimaal 1.000 euro ondersteunen, zien zichzelf straks terug op het bord én op de website.”

Symboliek

Rombout benadrukt dat het project dan wel door haar geïnitieerd is, maar dat het toch echt gaat om een gezamenlijk gedragen project: “Deze compassiebeer wordt ‘van de maatschappij-voor de maatschappij’. Mensen hebben elkaar altijd al nodig gehad, maar dat is de afgelopen maanden nog maar weer eens éxtra benadrukt. Daarnaast symboliseert deze beer ook de link tussen elementen die in Westland en omgeving in grote mate aanwezig zijn: kunst, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, natuur, techniek, duurzaamheid, wetenschap en maatschappij. Laten we daarom met elkaar zorgen dat de beer er komt en doe mee. Iedereen kan op zijn of haar eigen wijze een steentje bijdragen. Dat kan financieel, maar ook door het delen van de pr-campagne of door je als vrijwilliger aan te melden!’

Zien welke bedrijven al participeren en zelf ook een bijdrage leveren? Kijk op www.artworkswell.nl/compassiebeer.