‘Plof als je het strand op komt niet gelijk neer’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Archief")

Als de drukte van Hemelvaart een voorbode is voor het Pinksterweekeinde en de rest van de zomerse dagen, zullen politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) nog de handen vol krijgen om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.

door Evelyne Lammerding

De zon schijnt uitbundig. De eerste versoepelingen rond de coronamaatregelen zijn doorgevoerd en er liggen er meer in het verschiet. Het aantal patiënten op de intensive care-afdelingen neemt gestaag af. En een deel van Nederland is daarbij de intelligente lockdown nu wel een beetje zat. Alle factoren samen zorgen voor een drukke Hemelvaarstdag. Westland wil naar buiten.

Hoeveel bezoekers vorige week op deze dag naar de Westlandse stranden zijn gegaan, is niet geteld. Maar het waren er ‘aanzienlijk meer’ dan in de afgelopen weken, bevestigt een gemeentewoordvoerder. Ook op de fietspaden en op het water was het druk. Al gauw staan de parkeerterreinen bij de stranden - die voor de helft open waren - vol op Hemelvaartsdag. Verkeersregelaars worden aan het begin van de middag ingezet om auto’s, motoren en busjes terug te sturen. De gemeente roept op om niet meer naar het strand te komen.

Fietspaden

Op de fietspaden vanaf de strandopgangen richting de verschillende dorpen is het druk aan het einde van de middag. Het geduld om een tijdje onder het eigen tempo te fietsen kunnen sommigen niet opbrengen.

Op de Molenweg in Monster bijvoorbeeld scheren fietsers rakelings langs hun voorgangers heen. Met afstand iemand passeren is hier geen optie. Aan de linkerkant van de fietspaden ligt een betonnen rand die fietsers van automobilisten scheidt. Wie dus wil passeren, belt. De ander moet dan zo ver mogelijk aan de rechterkant fietsen, zodat er kan worden ingehaald. Maar tijdens het passeren is het onmogelijk ook maar een meter afstand te houden. Wie zich serieus aan de 1,5 meter afstand wil houden, moet zich op sommige fietspaden dus wel aanpassen aan andermans snelheid als die lager ligt.

Verantwoordelijkheid

Met een enthousiaste mensenmassa waarin ieder zijn eigen tempo graag aanhoudt en menigeen het belang van afstand houden wel eens wil vergeten, rijst de vraag hoe de gemeente de stroom van mensen in de straten en op de stranden in goede banen wil leiden.

Hoe gaat het vanaf maandag, Tweede Pinksterdag verder als de (strand-)horeca de terrassen weer uitzet en mooie zomerdagen in het vooruitzicht liggen? Dat hangt volgens de gemeente af van de bezoekers en de ondernemers zelf.

De horeca-ondernemers hebben voorbereidingen getroffen om te gaan draaien onder de nieuwe omstandigheden. “In overleg met de horeca is door de gemeente nadrukkelijk aangegeven dat de naleving van de regels bij de horeca zelf ligt,” laat een gemeentewoordvoerder weten.

Als een situatie uit de hand loopt, dan kan de gemeente namens de burgemeester een eerste ‘aanwijzing’ geven. Wordt die niet uitgevoerd, dan volgt een bestuurlijke boete. Gemeente (boa’s) en politie handhaven bij excessen.

Bezoekersafhankelijk

Of er straks strenger of juist soepeler wordt opgetreden, hangt volgens de gemeente dus ook af van het gedrag van de bezoekers. De gemeente wijst erop dat het belangrijk is dat zij rekening houden met elkaar en elkaar ook de ruimte geven en adviseert bij drukte een andere plek op te zoeken. “Het Westlandse strand bijvoorbeeld, is heel breed en maar liefst 8 kilometer lang. Plof als je het strand op komt niet gelijk neer, maar loop een stuk maar links of naar rechts. Daar is ruimte in overvloed.’’

Ruimte was, is en blijft voorlopig een belangrijk element in de methode om coronabesmetting te voorkomen. “Hoe beter iedereen zich aan die eis houdt, hoe groter de kans dat de versoepelingen kunnen worden uitgebreid,’’ stelt de gemeente in het vooruitzicht.