Vijfde editie Team Westland op Westlandse bodem

Redactie 24-06-2020
Foto: ELEsther Timmers legt een bloem bij het tijdelijke Team Westland-monument op de top van de Bloedberg.

Bovenop de Bloedberg bij het monument voor iedereen die strijdt tegen kanker komen de emoties los. Menig deelnemer aan de alternatieve gesponsorde wandeltocht voor kankerbestrijding van Team Westland houdt het niet droog. "Het raakte me meer dan ik had verwacht.''

door Evelyne Lammerding

Team Westland vertrekt sinds 2015 elk jaar naar Zuid-Frankrijk. In de Pyreneeën lopen of fietsen de deelnemers een sponsortocht van 18 kilometer. Ze bedwingen de Col du Tourmalet van 2115 meter die aan het eind een stijgingspercentage van 13 procent kent. De opbrengst van het evenement gaat naar regionale onderzoeksprojecten voor kankerbestrijding. Corona bepaalde dat de vijfde editie niet in Zuid-Frankrijk plaatshad.

"Dat is wel een beetje dubbel. Maar ik doe ook mee omdat het voor het goede doel is. En als je een keer hebt meegedaan, zit je gewoon in de groep,'' vertelt Esther Timmers (51) uit 's-Gravenzande. Zij is een van de wandelaars van Team Westland. "Iedereen in Team Westland heeft wat meegemaakt. Voor mij is het alweer lang geleden. Ik was 22 toen ik mijn moeder verloor aan kanker. Maar ik wil graag wat terugdoen en het geld van team Westland gaat naar onderzoek.''

Eerste lustrum

Aanvankelijk leek het erop dat dit jaar helemaal niets zou gebeuren aan het eerste lustrumjaar van Team Westland. Maar in het diepste geheim bereidde de organisatie een alternatief voor de Tourmalet voor. De jubileumtocht van Team Westland zou zich afspelen op Westlandse bodem.

Toen de burgemeester groen licht gaf, gaven organisatie en deelnemers geen ruchtbaarheid aan de tocht. Pas op het allerlaatste moment werd naar buiten gebracht dat Team Westland op 17 juni zou wandelen en fietsen. Zo werd publiek langs de route voorkomen.

Wielepet

Het zonovergoten parkeerterrein bij sporthal De Wielepet in Monster is het verzamelpunt voor de deelnemers. Vakken afgezet met dranghekken geven aan welke groep waar staat. Afstand houden. Het is een boodschap die keer op keer wordt herhaald.

Joyce van der Meer (34) uit 's-Gravenzande is deelnemer en betrokken bij de organisatie. Zij legt uit dat tweehonderd deelnemers zijn verdeeld in tien groepen. Om het kwartier is een vertrek. Er zijn vier wandel- en zes fietsgroepen. De eerste groep die vertrekt en waarin Van der Meer ook zit, is een wandelgroep. "Mijn moeder is drie jaar geleden overleden aan alvleesklierkanker. Hier vind ik vriendinnen en steun. Je verliest iemand, maar je krijgt er dubbel zoveel vrienden voor terug.''

Haar groep verzamelt om kwart voor een. Het vertrek is gepland om een uur. Annemarie Vriesen (48) uit Honselersdijk loopt dit jaar mee voor een goede vriend, Marco. "Hij overleed in september vorig jaar, terwijl hij vorig jaar nog meeging naar Frankrijk,'' zegt de Honselse. Haar man doet ook mee met Team Westland. Maar hij is een fietser en zit dus in een andere groep. Vriesen ging in 2017 voor het eerst mee met Team Westland. "Ik ging toen mee als vrijwilliger. Vorig jaar ging ik mee als deelnemer.''

Dan klinkt het sein voor de eerste start. Vanaf het parkeerterrein wandelt de groep over de dijk door Ter Heijde naar de duinen. Onder een vriendelijk zonnetje en een luchtig briesje gaat de tocht richting de Zandmotor.

Verwerken

Yvonne van der Ende (47) stond vorig jaar voor het eerst op de Tourmalet, vertelt zij onderweg. De Naaldwijkse verloor haar moeder in 2018 nadat zij de diagnose had gekregen. "Team Westland helpt mij dat verlies te verwerken. Je zit snel in de groep en hebt direct vriendinnen. We hebben allemaal een eigen verhaal. Daardoor kan je elkaar makkelijk begrijpen.''

Tot veler verrassing is Damaris Stevens (43) uit Zuidwest-Frankrijk voor de jubileumeditie naar Westland gekomen. Stevens heeft Team Westland twee jaar geleden op de camping in Frankrijk leren kennen. Omdat ze door haar Engelse achtergrond perfect Engels spreekt, tolkte zij voor Team Westland. Al snel ontstond een warme band. "Dit is een familie,'' bevestigt Stevens een deelneemster die uitlegt dat Team Westland een grote familie is. Door het jaar onderhield de tolk nauw contact met de Westlanders. Zo kwam het dat zij werd uitgenodigd voor de Westlandse editie. En als familie je vraagt voor zoiets bijzonders, komt weigeren niet in je op.

Toestemming

Wie ook tussen de deelnemers loopt, is burgemeester Bouke Arends (54). Zonder ambtsketen. Met motivatie. Waarom hij Team Westland heeft laten doorgaan? Eerder, in zijn toespraak voor het vertrek, zei hij dat hij dit jaar ook naar de Col du Tourmalet had gewild. Om mee te lopen. Want hij vindt Team Westland 'een gigantisch mooi initiatief'.

Tussen de Zandmotor en de duinen legt Arends uit dat het doel van Team Westland belangrijk is. Ook heeft hij meegewogen dat het initiatief uit de gemeenschap komt en breed wordt gedragen. Bovendien heeft de organisatie het geheel coronaproof vorm gegeven, stelt hij. Daardoor kon hij instemmen.

Behalve toestemmen, loopt hij ook mee. Wat heeft hem geraakt dat hij wil meelopen? "Ik zou deze keer mee naar de Tourmalet, maar dat ging niet door. Dus heb ik vandaag vrijgehouden voor de wandeltocht. Ik heb mijn vader dertig jaar geleden verloren aan kanker. In datzelfde jaar verloor mijn vrouw haar broer ook. Volgend jaar lopen wij mee in Frankrijk.''

Monument

De hartjes van papier wapperen in de wind rond het monument op de Bloedberg. 'Hartverwarmend' had Esther Timmers op haar hart geschreven. De wandeltocht naar de Bloedberg is ontspannend, het welkom is zoals zij schreef: Hartverwarmend.

Langs het pad dat leidt naar het monument, wapperen de vlaggen die vorig jaar nog op de Tourmalet stonden. Aan het einde van de erehaag staat een groot scherm met beelden van Team Westland in Frankrijk. Het punt markeert de laatste etappe van de Westlandse editie naar de Bloedberg.

De deelnemers lopen allemaal - fietsers stappen hier af - langs negen panelen met kleurenfoto's van momenten in Frankrijk naar boven. Tranen van ontlading volgen. Een mooiere dag had Team Westland niet kunnen krijgen. "Het was fantastisch. Mooier dan dit kan niet,'' blikt Van der Meer met een brede glimlach terug.