Jubilerend koor EMM trakteert op taart

Redactie 10-07-2020
Foto: TvOBurgemeester Bouke Arends (l.) neemt de taart in ontvangst van Engel Moor.

Burgemeester Bouke Arends heeft vorige week woensdag een smakelijke taart ontvangen van het 's-Gravenzands mannenkoor 'Eendracht Maakt Macht'. Het koor bestaat dit jaar 100 jaar. De taart overhandigd door de 86-jarige Engel Moor, het oudste lid van het koor, die al 62 jaar zingt in EMM.

De bedoeling was om het jubileum dit jaar groots te vieren. Half juni had het jubileumconcert moeten worden gegeven met een nog niet eerder vertolkt programma. EMM had grootste plannen, maar door de uitbraak van het coronavirus ging dat niet door. Toch heeft het koor stilgestaan bij de mijlpaal. Zo kregen alle leden een taart bezorgd en ook de burgemeester kreeg een traktatie.

In een speciale uitgave van clubblad EMM Journaal worden herinneringen opgehaald uit het verleden. Zo valt te lezen dat in de jaren dertig van de vorige eeuw van alles werd georganiseerd om het koor draaiende te houden, van uitgaansdagen tot concoursen en zelfs een driedaagse bazar. "Het koor was onderdeel van een levensstijl, het was 's-Gravenzandse op en top."

Emoties

Het begon allemaal in de zomer van 1920 bij de praathoek van 's-Gravenzande (de Paaltjes op het plein nabij de Kerklaan). Jan van den Ende opperde het idee een mannenkoor op te richten. 1 juli werd de startvergadering belegd en met een veertigtal leden was toen het eerste 's-Gravenzandse mannenkoor met de naam 'Eendracht Maakt Macht', onder leiding van dirigent L. van Battum, een feit.

"In een jubileumjaar is het goed om te benoemen wat mooi was en hoe het mannenkoor functioneerde een eeuw lang", gaat het journaal verder. "Hoe groot de plek was van EMM in de gezinnen van de leden. Emoties die er waren kwamen niet uit de lucht vallen, maar hadden alles te maken met 'mijn koor'. Het was voor velen een soort persoonlijk eigendom. Het één op één vertalen naar de 21e eeuw van dat enthousiasme zal niet lukken. Wat we nu zien is een gedecimeerd mannenkoor met een enorme inzet om overeind te blijven in de storm van het amusement en de overvloed aan vrije tijd. Was het in de vorige eeuw haast een plicht om, ondanks schaarse vrije tijd, lid te zijn van EMM. In deze tijd lijkt het moeilijk om tijd te maken voor zingen in een koor. Een eeuw lang heeft EMM stand gehouden, in tijden dat men het tij mee had maar ook bij tegenslagen en teleurstellingen. Dat geeft ons in zekere zin de plicht om hard te werken aan het voortbestaan van ons koor. We gaan opnieuw weer aan de gang met ons jubileumconcert met het elan van een honderd jaar jong koor."

Verrassing

De jubileumplannen van EMM zijn nu een jaar opgeschoven. Het koor hoopt volgend jaar rond deze tijd alsnog haar jubileumconcert te kunnen geven en de geplande verrassingstocht voor haar leden te kunnen houden. Het koor is overigens nog op zoek naar nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen meer informatie inwinnen op www.mannenkooremm.nl.