Lara van Ruijven overleden

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Bert van Lobenstein)

De Naaldwijkse shorttrackster Lara van Ruijven is vrijdag 10 juli op 27-jarige leeftijd overleden. Ze lag sinds eind juni in een Frans ziekenhuis vanwege een auto-immuunreactie, die leidde tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen. Ze werd daar in een kunstmatige coma gehouden. Ondanks meerdere operaties, verbeterde haar situatie niet.

Sinds 29 juni was haar toestand kritiek te noemen. Ondanks enkele operaties was geen verbetering merkbaar. De afgelopen dagen deden zich nieuwe complicaties voor, die artsen aanvankelijk onder controle leken te hebben. Vrijdagmorgen kwam het nieuws dat genezing uitgesloten was. Aan het begin van de avond is Lara in het bijzijn van haar naasten overleden, zo meldt de nationale schaatsbond KNSB.

Van Ruijven begon op jonge leeftijd met shorttrack en verhuisde vanwege de progressie die ze maakte in de sport al op 17-jarige leeftijd naar ‘schaatsmekka’ Heerenveen. Ze specialiseerde zich in de sprintafstanden, met name de 500 meter.

De Westlandse debuteerde in 2012 bij de senioren. Dat jaar veroverde ze brons in het eindklassement bij de Nederlandse kampioenschappen. In 2015 en 209 zou Van Ruijven goud behalen. Naast diverse individuele medailles bij wereldbekerwedstrijden, waaronder goud in Calgary, was haar grootste prestatie de wereldtitel op de 500 meter tijdens het WK in Sofia in 2019. Afgelopen winter zou ze die titel verdedigen in Seoul, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus ging dit kampioenschap niet door.

Van Ruijven nam ook twee keer deel aan de Olympische Winterspelen, in Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018). In Korea won ze met de aflossingsploeg op miraculeuze wijze het brons. De Nederlandse ploeg reed in de B-finale en dacht, ondanks een nieuwe wereldrecordtijd, genoegen te moeten nemen met de vijfde plek. Omdat in de A-finale liefst twee landen werden gediskwalificeerd, schoof Nederland alsnog twee plekken op.