Westlandse Zita Tangel in Guatemala: 'Bewoners blijven hier ondanks pandemie positief'

Redactie 25-07-2020
Foto: ZTZita met haar sponsorkind Nataly.

Terwijl in Westland en de rest van Nederland de ergste gevolgen van de coronacrisis inmiddels achter de rug lijken te zijn, is de situatie in veel andere landen nog compleet anders. Neem nu Guatemala. Al enkele jaren is de in Wateringen opgegroeide Zita Tangel werkzaam in het stadje Antiqua in dit Centraal-Amerikaanse land.

door Fred Louter

Was de situatie in Guatemala vóór corona economisch gezien al instabiel en qua gezondheidszorg beperkt ingericht, de pandemie heeft de situatie er niet bepaald rooskleuriger op gemaakt. Toch ziet Zita dat veel Guatemalteken gelukkig positief blijven.

De 24-jarige Zita vertrok in 2017 naar Guatemala en voelt zich inmiddels helemaal thuis, ondanks de uitdaging waarvoor zij, haar vriend en de rest van de bevolking van Guatemala zich momenteel ziet gesteld. "Ik werk nu twee dagen in de week voor Constru Casa, een organisatie die in het gehele land huizen voor de allerarmsten bouwt", zegt Zita via What'sApp. "Mijn vorige baan verloor ik door de uitbraak van het coronavirus. Naast die twee dagen voor Constru Casa probeer ik mijn inkomen aan te vullen met werkzaamheden in sociale media en communicatie. Mijn vriend met wie ik samenwoon studeert voor advocaat en had een bijbaantje in het toerisme. Die sector ligt nu echter op zijn gat. Hij verdient ook iets bij in de communicatie. Samen hebben we gelukkig voldoende inkomen om onze huur te kunnen betalen en boodschappen te laten bezorgen. Dat is in dit land momenteel al heel wat. Veel mensen zijn niet alleen qua gezondheid, maar met name ook economisch serieus in de problemen beland. Zeker in de rurale gebieden overlijden mensen door de honger, ondanks dat er veel acties zijn voor onder meer voedselhulp. Mensen die echt geen eten meer hebben, zwaaien als een soort SOS-signaal met een witte vlag uit het raam. Vaak zijn het nog kinderen, dat raakt je enorm. Daarom heb ik ook zelf voedselpakketten uitgedeeld aan mensen van wie ik weet dat ze het moeilijk hebben. Desondanks blijven Guatemalteken altijd optimistisch. Dat zit in hun volksaard. Ze kijken veel meer naar wat ze nog wel hebben in plaats van wat ze niet hebben. Zo probeer ik zelf ook naar mijn eigen leven te kijken. Het kan altijd slechter, laat ik maar dankbaar zijn voor wat ik nog heb."

Overvolle ziekenhuizen

Net als in Nederland brak ook in Guatemala rond begin maart het virus uit. Vanaf dat moment ging het land min of meer op slot, al zijn de markten en winkels voor eerste levensbehoeften nog wel open. Daardoor zijn er relatief gezien toch nog veel mensen op straat. "Mensen mogen alleen tussen 4 uur 's ochtends en 4 uur 's middags naar buiten voor een boodschapje, om te pinnen of even de hond uit te laten; daarbuiten geldt een avondklok. Een mondkapje is daarbij altijd verplicht, niet fijn in die warmte hier. Want ook al is het nu winter, de thermometer tikt overdag nog altijd de 25 graden aan. De maatregelen zullen vast iets helpen, maar je merkt nu ook wel dat de ziekenhuizen overvol beginnen te raken. Op internet circuleren filmpjes waarop te zien is dat mensen in de gangen of zelfs buiten het ziekenhuis aan de beademingsapparatuur liggen. Dat is een alarmerend signaal. Elke zondagavond vertelt de president op tv wat de actuele stand van zaken is, maar ik vermoed dat veel cijfers niet kloppen. Ik heb ook het idee dat hij momenteel onder druk staat om de regels te versoepelen. Dat vind ik jammer, want dat betekent weer grotere risico's. Aan de andere kant begrijp ik het wel, de economie moet ook door. Het is gewoon een duivels dilemma voor deze pas begin van het jaar aangestelde president."

Toekomst

Zita kijkt met blijdschap en ook enige bewondering naar Nederland, waar de situatie redelijk tot goed onder controle lijkt. "Ik denk dat premier Rutte en de Nederlandse bevolking het geweldig goed hebben gedaan", zegt Zita. "Natuurlijk is er ook economische schade en zijn er mensen overleden, maar als je kijkt wat er in Nederland nu allemaal al weer kan… Ik ben bang dat wij hier nog lang niet zover zijn. Of ik niet terug zou willen naar Nederland? Daar heb ik in het begin zeker over nagedacht, maar vooralsnog blijf ik hier. Ik heb in Guatemala een leven opgebouwd met mijn vriend en mijn werkzaamheden. Deze periode kan ik ook gebruiken om mijn leven hier goed op orde te krijgen. Dus mijn toekomst ligt voorlopig nog wel even hier ligt en dus niet in Nederland, ondanks dat mijn thuisland zeker een fijn land is om in te wonen. Ik hoop dat de mensen in Westland en Nederland zich dat realiseren."

De stichting van Zita helpen?

Wilt u een donatie doen voor de Stichting Constru Casa waar Zita voor werkt? Ga naar https://construcasa.org/donate-now/ Of maak een bedrag over op bankrekening: IBAN: NL40 INGB 0005 5210 25, Country: Netherlands, BIC: INGBNL2A. Account name: Stichting Constru Casa.