Toename coronabesmettingen: Burgemeester schrijft bezorgde brief

Nieuws
"Bouke Arends." (Foto: "Gemeente Westland")

Burgemeester Bouke Arends maakt zich zorgen over de recente toename van het aantal coronabesmettingen in Westland. In een open brief richt Arends zich tot alle Westlanders en verzoekt hen met klem zich aan de coronaregels te houden. Want, zo schrijft hij: ‘…het virus lijkt ver weg. Niks is echter minder waar...’

door Evelyne Lammerding

Na een periode van afname, neemt het aantal coronabesmettingen de laatste weken weer toe. Volgens de GGD heeft dat niet alleen te maken met een groter aantal testen. Het aantal infecties loopt volgens de GGD-cijfers daadwerkelijk op: Telde Westland op 29 juni 275 besmettingen, op 27 juli ging het om 302 infecties.

De toename laat zich zien in de hele regio Haaglanden, constateert de GGD. De meeste besmettingen doen zich voor onder 20- tot 40-jarigen. Verder constateert de GGD dat de meeste besmettingen plaats hebben in kleine groepen, in voornamelijk huiselijke kring of familiekring.

Vergeleken met Den Haag steekt Westland gunstig af met de cijfers. Maar ten opzichte van Delft geldt dat helemaal niet. Per 100.000 inwoners telt Den Haag 373 besmettingen. Delft 160. Westland 278.

Aandacht

Arends merkt al enige tijd op dat de aandacht voor het coronavirus afneemt. Volle schuiten in de Westlandse wateren bijvoorbeeld vertelden dat de aandacht voor het virus verslapt. Arends’ brief was nog maar net de deur uit, of de politie moest naar ‘s-Gravenzande om daar zaterdagavond laat een massaal bezocht illegaal strandfeest te beëindigen. Op beelden van de WOS is te zien dat de bezoekers geen 1,5 meter afstand bewaarden.

Arends wijst op het belang van naleving van de coronamaatregelen: Een tweede golf kan Westland voor een tweede keer op slot zetten. Dat heeft grote gevolgen voor met name de kwetsbare Westlanders en voor de Westlandse economie. Bovendien legt een tweede uitbraak opnieuw grote druk op het zorgpersoneel en bestaat de kans opnieuw dat niet-coronapatiënten niet kunnen worden geholpen, schrijft Arends.

De burgemeester doet een dringende oproep overal 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren, de handen nog steeds vaak te wassen, in de elleboog te biezen en te hoesten, drukte te vermijden en bij klachten vooral thuis te blijven. Daarbij roept hij Westlanders op zich vooral op corona te laten testen.

Strand

Behalve winkelcentra vormen stranden ook potentiële drukke plekken. Met tropische temperaturen lopen de stranden snel vol. Dat gebeurde ook afgelopen vrijdag en het weekeinde. Met de weersvoorspellingen voor de komend dagen is drukte langs de kust ook dan te verwachten.

Volgens Roel Batelaan, woordvoerder van de Monsterse reddingsbrigade, hebben de strandgasten zich afgelopen vrijdag in het algemeen goed gedragen. “Bij de strandopgang bij de Karel Doormanstraat in Ter Heijde bijvoorbeeld liepen de bezoekers aan de rechterkant van de trappen omhoog en links ervan naar beneden. Ze liepen elkaar niet in de weg.’’

Ook het gedrag op het strand noemt hij redelijk goed. “Je ziet dat groepen goed afstand houden ten opzichte van elkaar. Maar binnen de groepen zie je dat weer niet. Maar, wij weten niet of de groepen families zijn of niet. Het is niet aan de reddingsbrigade dat te vragen. Wij hebben geen handhavende taak.’’

Verspreid

Eenzelfde geluid klinkt in ‘s-Gravenzande. Woordvoerder Tanya Middelburg stelt ook dat het gedrag op het strand meevalt. Bezoekers zoeken volgens haar meer verspreid een plekje in het zand dan voorheen. Alleen om zes uur, als iedereen een frietje wil halen, kan er wel eens een rij wachtenden ontstaan waarin te weinig afstand wordt gehouden, merkt Middelburg op. “We moeten wel scherp blijven,’’ aldus de ‘s-Gravenzandse woordvoerder.

Ook Batelaan is die mening toegedaan. “Zo kunnen de vrijwilligers van de reddingsbrigades hun werk ook veilig blijven doen. Wij kunnen een redding op zee bijvoorbeeld niet met een mondkapje uitvoeren.’’

Ontwikkeling

Of en wanneer (delen van) Westland nog eens op slot moeten, hangt af van de ontwikkeling van het aantal besmettingen, laat een gemeentewoordvoerder weten. Een dergelijke beslissing wordt altijd genomen in afstemming met de Veiligheidsregio Haaglanden. De burgemeesters binnen dit overheidsorgaan hebben recent bijvoorbeeld besloten dat het niet verplicht wordt een mondkapje te dragen in de openbare ruimte binnen de regio Haaglanden.