Surftherapie in Ter Heijde als medicijn tegen PTSS

Nieuws
"Toen Ben Brondsema op zoek ging naar een tweede locatie om zijn therapie aan te bieden, kwam zijn Monster snel in zicht." (Foto: "DTH")

Sinds mei van dit jaar ondersteund de Heijdse surfschool Dreams het werk van Stichting Surfivor. De stichting biedt (ex-)werknemers van defensie, politie, ambulance, brandweer en zorg surftherapie aan om beter te kunnen leven met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). De bijzondere vorm van therapie slaat aan in Westland.

Stichting Surfivor is opgericht door Ben Brondsema, een oud-politieman die al jarenlang strijdt tegen PTSS. Hij woonde zes jaar in Monster en is nu woonachtig in Noord-Holland. Terwijl hij op een wachtlijst voor therapie stond, werd hij uitgedaagd om weer te gaan surfen. Hij kwam in contact met Amerikaanse organisaties die surftherapie inzetten voor veteranen en kinderen met beperkingen. Hij besloot in Nederland deze vorm van therapie ook op poten te zetten. Vorig jaar januari werd Surfivor opgericht.

Zwart gat

Deelnemers aan het programma zijn door traumatische ervaringen, veelal opgedaan door hun werk, in een negatieve spiraal geraakt. De surftherapie helpt hen om weer zin te krijgen in het leven en weer uitdagingen aan te durven gaan. Dat wil niet zeggen dat surfen een vervanging is voor therapie. De stichting benadrukt dat reguliere therapie noodzakelijk is voor een effectieve behandeling. Het surfen is vooral voor de periode erna, zodat men niet in een zwart gat terecht komt. Het belangrijkste onderdeel van surftherapie is de herkenning. De vrijwilligers van Surfivor zijn veelal zelf werkzaam of werkzaam geweest binnen de doelgroep. Ze weten als geen ander wat het betekent om je beroepsmatig in te zetten voor anderen in de samenleving en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.

Enthousiast

Toen Brondsema op zoek ging naar een tweede locatie om zijn therapie aan te bieden, kwam zijn oude dorp Monster snel in zicht. “Wij hebben als gezin zes jaar in Monster gewoond en hebben altijd met veel plezier op het strand van Ter Heijde vertoefd. Dus toen er sprake was van uitbreiding van ons programma naar een tweede locatie was de plek al bepaald; Dreams. Dat Paul Groenheijde en Suzanne van der Hoeven samen met Daan Gras van Dreams heel enthousiast reageerden op ons verhaal was geweldig. Ik mag nu oud-collega’s uit Den Haag helpen in ons programma. Ik ben door PTSS heel veel verloren, maar elke dinsdag en ik een heel trots mens”, aldus Ben.

Warm welkom

In Dreams heeft Surfivor een passende partner gevonden; de professionele surfinstructeurs van de Heijdse surfschool zetten zich graag in voor het initiatief. Het warme welkom dat zij deelnemers bieden helpt ook bij het verlagen van de drempel. In mei waren er twee deelnemers en begin september, bij op de tweede bijeenkomst, was dat aantal gegroeid tot zeven.

Die groei is goed, maar brengt ook een probleem met zich mee. Surfivor is non-porofit en biedt haar programma kosteloos aan. Om de therapie aan te kunnen blijven bieden is hulp nodig. Wie het werk van Surfivor wil steunen kan terecht op www.surfivor.nl. Via die website kan men zich ook aanmelden als deelnemer of vrijwilliger.