Raadsmeerderheid vindt afkoppeling gas onverstandig

Redactie 23-09-2020
Foto: Stock

De oppositiepartijen GemeenteBelang Westland (GBW), Westland Verstandig en coalitiepartij LPF Westland hebben gezamenlijk een motie ingediend waarin zij stellen Westland niet af te koppelen van het aardgasnetwerk. Zij deden dat in reactie op het concept voor de Regionale Energiestrategie Rotterdam Den Haag. Daarin wordt onder meer gerept over gasloos stoken.

Met zijn drieën zijn de lokale partijen ook groot genoeg om een raadsmeerderheid te halen bij de stemming. Dat is dinsdagavond dan ook gebeurd.

GBW-raadslid André van den Berg wijst erop dat Westland 30 tot 50 procent afhankelijk blijft van gas. "Dus moeten we het aardgas nu niet uitfaseren. Het is erg wat er in Groningen gebeurt, maar we kunnen ook waterstofgas of geïmporteerd gas gebruiken.''

LPF raadslid John Witkamp houdt de gemeenteraad ook voor dat de landelijke plannen om volgend jaar 7 miljoen huishoudens van het gas af te halen onuitvoerbaar blijken.

Gezamenlijk wijzen de drie erop dat Europese landen volop op aardgas leven.

Ook voeren zij aan dat het voor arme huishoudens ondoenlijk is om gasloos te wonen.

De drie vragen de verantwoordelijk wethouder de Regionale Energiestrategie in elk geval te verzoeken het 'uitfaseren' van gas niet op te nemen.

Wethouder Pieter Varekamp (VVD, Energietransitie) zegt dat de fracties een zienswijze konden indienen. De motie is wat hem betreft overbodig.

Van den Berg laat weten dat die zienswijze is ingediend. De motie legt meer gewicht in de schaal.