Brexit: Westland bereidt zich zo goed mogelijk voor

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Stock)

Groot-Brittannië gaat scheiden van Europa, maar hoe? Daarover bestaat nog steeds geen uitsluitsel. Ondernemers bereiden zich voor op de brexit, maar waarmee zij concreet rekening moeten houden weten zij niet. Terwijl de definitieve split-up op 1 januari 2021 een feit is.

door Evelyne Lammerding

Er bestaan verschillende scenario’s om met de nieuwe situatie die in 2021 ontstaat om te gaan. “Er zit een verschil tussen scenario’s hebben en deze in de praktijk op tijd klaar hebben. Dat maakt het lastig voor ondernemers,’’ zegt Michel van Schie, woordvoerder van Royal Flora Holland.

Bloemen inklaren op de veiling bijvoorbeeld is een scenario bij een vertrek zonder deal. Bij een no-deal brexit gelden de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Het aangeven van goederen bij de douane wordt dan noodzakelijk. Producten als planten, bollen en bloemen moeten bij een no-deal worden voorzien van een certificaat. Ook hangt een invoerheffing van 8 procent op bloemen in de lucht. Voor planten geldt volgens de Wereldhandelsorganisatie een tarief van 0 procent.

Uitsluitsel

Maar ja. Uitsluitsel is er nog niet. “Concrete stappen kunnen we daardoor niet zetten. Als er wel een deal komt, dan kunnen er hele andere importtarieven voor de sierteelt gelden,’’ houdt Van Schie voor. “Als er een deal komt, moeten we snel schakelen om er zo goed mogelijk uit te komen. De onderhandelingen moeten nu wel binnen een of twee weken klaar zijn. Twee maanden is heel kort om je concreet voor te bereiden.’’

De bloemenhandel op het VK is goed voor 850 miljoen euro omzet per jaar. De bloemenveiling houdt een rekening met een mogelijk verlies van 150 miljoen euro als het VK zonder deal Europa verlaat. De omzet loopt daarbij terug naar 700 miljoen door stijgende kosten en als gevolg daarvan een afnemende vraag.

Voorbereid

Freight Line Europe heeft zich goed voorbereid op de brexit. Het transportbedrijf uit Maasdijk vervoert versproducten naar zo’n duizend plekken in heel Engeland. John de Boom is in mei speciaal vanwege brexit vrijgespeeld om de handel in goede banen te leiden. Want met of zonder deal, administratief gaat er veel veranderen.

De Boom merkt dat een deel van de handelaren zich nog niet goed heeft voorbereid. Hij belt ze al een jaar na. “Ik adviseer alle klanten bijvoorbeeld ook een gratis UK eorinummer (identificatienummer voor de douane, red.) aan te vragen, daarnaast merken we dat meer producten waarschijnlijk onder peach-certificering gaan vallen,’’ zegt hij. “Wij zijn een erkende keurlocatie. We kunnen inklaringen en exportdocumentatie verzorgen.’’

Digitaal

Volgens de brexitspecialist moeten de douaneformaliteiten straks met alle extra maatregelen niet meer handmatig, maar digitaal worden uitgevoerd. “Handmatig controleren is niet uitvoerbaar. Nu zijn we in staat ‘s ochtends vroeg orders op te halen en dezelfde nacht overal in Engeland te lossen.’’ Dat wil het bedrijf graag zo houden. Maar het kan zo zijn dat een exporteur een dag eerder moet verkopen om tijd te winnen. Hij moet immers nog een keuring aanvragen na verkoop. “Iedereen wil tussen 9 en 11 uur ‘s morgens een keuring. Stel dat je vijfhonderd laders hebt. Dan heb je in die tijd dus ook vijfhonderd keurmeesters nodig. Dat gaat niet. Er zullen mogelijk vrijstellingsmomenten van keuring komen. Je moet rekening houden met fysieke controles.’’ Daarvan probeert De Boom alle klanten te overtuigen.

Versnipperd

VNO-NCW ziet dat de voorbereiding op brexit versnipperd is. Niet elk bedrijf, zowel MKB als grote internationale bedrijven, is zich er bijvoorbeeld van bewust dat zij hun Britse werknemers moeten registeren in de Basisregistratie Personen en dat er verblijfsdocumenten moeten worden aangevraagd. “Door corona is de brexit op de achtergrond geraakt. Ondernemers waren vooral bezig hun handel door te laten gaan. Zonder de coronacrisis waren zij veel dieper op de brexit ingegaan,’’ stelt Angelique van der Poel, community manager Westland-Delfland voor VNO-NCW West.

Het World Hort Center in Naaldwijk houdt donderdagavond een uitgebreide webinar voor ondernemers over alle ins en outs van brexit. De belangstelling is groot: 380 ondernemers volgen de bijeenkomst online en 20 personen wonen de informatieavond fysiek bij.