Renovatie voor fruitmuur Poeldijkseweg

Nieuws
De fruitmuur langs de Poeldijkseweg.
De fruitmuur langs de Poeldijkseweg. (Foto: Archief / gh)

De fruitmuur aan de Poeldijkseweg tussen Kwintsheul en Wateringen wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. De gemeenteraad is na jaren discussie dinsdagavond akkoord gegaan met het plan voor renovatie van 250.000 euro. Alleen coalitiepartij LPF Westland en oppositiepartij Gemeentebelang Westland zijn vanwege de hoge kosten tegen de operatie.

De fruitmuur van rode baksteen is een rijksmonument dat met het jaar steeds verder scheefzakt. Het bouwsel wordt al jaren flink ondersteund om instorting te voorkomen. Het voegwerk verkeert in deplorabele staat.

Sloopkogel

LPF-raadslid Max Leerdam zei eerder al eens de sloopkogel een betere optie te vinden voor de oude muur. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag rekent hij voor dat slopen financieel beter zou zijn. Leerdam komt dan niet boven de 13.000 euro uit.

Volgens VVD-fractievoorzitter Sander Zuyderwijk houdt Leerdam geen rekening met de benodigde vergunningen die om de hoek komen kijken bij slopen. Behalve sloopkosten zou bijvoorbeeld een bestemmingsplanwijziging nodig zijn, omdat er na sloop wettelijk wel een geluidsscherm nodig is op die plaats. Zuyderwijk komt uit op een bedrag van 4 ton voor de gehele procedure. En dat is exclusief sloopkosten. De VVD stemt dan ook voor behoud van de fruitmuur.

Cultureel erfgoed

ChristenUnie/SGP stemt in, omdat het de fruitmuur een stukje cultureel erfgoed van belang vindt en Westland Verstandig gaat mopperend akkoord met de afbraak en wederopbouw van de muur. Fractievoorzitter Peter Duijsens spreekt van een wanvertoning die twintig jaar heeft geduurd en daarmee ook veel geld heeft gekost.

GemeenteBelang Westland-voorman Remmert Keizer wil weten of de muur die in feite uit twee delen bestaat – het tussenstuk behoort tot de verleden tijd – in zijn geheel wordt gerenoveerd. Dat is niet het geval. Wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, beheer openbare ruimte) laat weten dat het gaat om een deel van de muur.

Verlenging

In antwoord op een vraag van het CDA of de renovatie niet hand in hand kan gaan met verlenging van de muur zegt Snijders dat dit niet gaat. Er zouden volgens hem te weinig stenen zijn. Nico de Gier, PvdA-fractievoorzitter brengt een Monsters fruitmuurtje in herinnering dat niet al te lang geleden is afgebroken. Volgens hem zou er ergens nog een stapel geschikte stenen moeten liggen. Maar Snijders gaat niet verder in op verlenging. Die komt er niet. De wethouder geeft ook aan dat bijdragen van Fonds 1818 en de historische druiventuin er niet in zitten als Westland Verstandig daar naar vraagt.

Geschiedenis

Aan het besluit van dinsdagavond is een hele geschiedenis voorafgegaan. In het verleden had de toenmalige gemeente Wateringen groen licht gegeven voor renovatie van de historische muur. Maar sinds het ontstaan van de gemeente Westland in 2004 schoot de discussie niet op en bleef besluitvorming achterwege.

Een exacte datum waarop de renovatie gaat beginnen is niet genoemd, wel is helder dat er zo snel mogelijk wordt begonnen.