‘Meander biedt onze kinderen ruimte om zich te ontwikkelen’

Nieuws
"De bewoners van Meander, samen met hun ouders voor de Monsterse molen. " (Foto: "BM-G")

De Monsterse molen krijgt binnenkort nieuwe overburen. Acht jongvolwassenen met een verstandelijke beperking nemen in de loop van 2021 hun intrek in het voormalige huis van dokter Van der Endt. Astrid Feiter, een van de ouders en initiatiefnemers benadrukt: “Het wordt een gezinsvervangend thuis, absoluut geen tehuis!”

door Bianca Mokkenstorm-Goethals

Voor veel ouders van een thuiswonend kind met een met een verstandelijke beperking is het een zorg. Waar kan je kind terecht als het te groot wordt om thuis te blijven wonen? “Je weet dat het niet goed is om je kind te lang thuis te laten blijven. Als ouder sta je zijn verdere ontwikkeling eigenlijk in de weg. Maar je wilt je kind, dat gewend is aan een gezinssituatie, liever ook niet afleveren bij een grootschalige zorginstelling,” vertelt de Poeldijkse Esther Grootscholten, moeder van Thijs, een van de mogelijk toekomstige bewoners. Astrid vult aan: “Daarom wilden we zelf een kleinschalig woonhuis voor onze kinderen opstarten.”

Fijn wonen

Hoewel Astrid zelf in Den Haag woont, is de keuze op een woning in Monster gevallen. “Het is hier fijn wonen en de sociale cohesie in het Westland is groot, weet ik omdat ik veel in het Westland heb gewerkt. Toen de huisartsenwoning in het vizier kwam, was het snel duidelijk: dit zou de ideale plek zijn voor ons initiatief! Het heeft een beschutte tuin, is ruim genoeg voor 8 bewoners en heeft voldoende privacy.”

Kerstactie

De vorige bewoners van het huis gaven de ouders voldoende ruimte om de financiën te kunnen regelen. Dankzij Fonds 1818 en Boschuysen kon de woning worden aangekocht. De ouders zijn nu heel druk bezig om geld bij elkaar te krijgen voor de noodzakelijke aanpassingen aan het huis. Daarom is er inmiddels een speciale Kerstactie opgestart, waarmee sponsors geworven worden die het initiatief willen steunen.

Kind centraal

“Bij Meander staat het kind centraal. Voordat iemand definitief bij ons kan komen wonen, vindt er een professionele screening plaats,” vertelt Astrid. “De kinderen wonen bij elkaar in huis, dus moeten echt goed bij elkaar passen. Alleen dan kan de sfeer huis voldoen aan onze kernwaarden: veilig, harmonie en vrolijkheid. Dat is essentieel voor ieders ontwikkeling.”

Esther moet nog wel even kijken wat de mogelijkheden zijn voor Thijs. “Eigenlijk vinden we hem nog te jong om al helemaal uit huis te gaan. Toch willen we deze kans niet voorbij laten gaan. Zo vaak komt zo’n mooie trein niet voorbij!”

Professioneel

Marga de Goeij, voor velen nog bekend uit de tijd dat zij wethouder was bij Gemeente Westland, steunt het project van harte. “Het mooie aan Meander is dat ieder zijn eigen rol kan spelen in de woongroep. Je kunt jezelf zijn, vult elkaar aan en krijgt ruimte om te groeien. Net als in een gezin,” aldus Marga. “Samen met Joop Schippers en twee ouders zit ik in het bestuur van Meander. Het is een mooi initiatief dat er écht toe doet. Het wordt ook heel professioneel aangepakt. Dat geeft ontzettend veel vertrouwen in de toekomst!”

Vrijwilligers

Inmiddels zijn er al vier jongvolwassenen geselecteerd die volgend jaar hun verhuisdozen kunnen uitpakken bij Meander. “Wij hebben dus nog vier kamers over, het liefst voor Westlandse jongens of meiden met een Wlz-indicatie en een pgb, en met ouders die samen met ons betrokken willen zijn bij de begeleiding en zorg rondom hun kind. Die onderlinge klik moet er zijn; je wordt toch een soort van familie van elkaar,” vertelt Astrid. “Ook enthousiaste vrijwilligers die willen helpen met de verbouwing of inrichting van ons huis zijn zeer welkom. We gaan er samen iets moois van maken!”

Heeft u interesse om mee te doen met Meander of wilt u meer informatie? Kijk op www.meander-huis.nl of neem gerust contact op!