Sfeerproeven bij Scouting Naaldwijk

Nieuws
"De scouts zijn maar wat blij dat ze weer bij elkaar kunnen komen." (Foto: "Mabel Bohms - Rolf van Koppen Fotografie")

Westland kent een rijk verenigingsleven. Voor een groot deel heeft dat in het afgelopen jaar stilgelegen. Waar Westlanders elkaar in de vrije uurtjes in buurthuizen en clubgebouwen ontmoeten om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten, was het nu vaak stil. Hier en daar begint het voorzichtig weer wat te leven, zoals bij de scouting van Naaldwijk, vlakbij de Binnenhof. Het Hele Westland nam er een kijkje.

door Evelyne Lammerding

Het is woensdagavond half acht ‘s avonds. Het plein bij Scouting Naaldwijk aan de Van der Hoevenstraat stroomt vol. Het zijn de scouts tussen de 12 en 14 jaar. Al gauw wordt er gerend, gesprongen, met ballen gegooid en veel gepraat en gelachen.

Sinds februari komen de groepen opnieuw fysiek bij elkaar. “Wij zijn weer voor het eerst bij elkaar gekomen in die week dat het zo sneeuwde,’’ haalt Alex Klein (32) op. Hij is lid van het stichtingsbestuur en een van de zes aanwezige leidinggevenden deze avond. Daarnaast zijn er drie jeugdleden die als leidinggevende stage lopen bij deze groep scouts. Zij hebben de spellen bedacht. En van de groep 28 jonge scouts, zijn 24 naar het plein gekomen.

“We houden alle activiteiten buiten vanwege corona. Dus wij zijn met een sneeuwballengevecht begonnen,’’ lacht hij.

Jarig

Deze avond is er een jarig. Op de bank staat Nicky. Hij wordt toegezongen door de club als de spellen even stilliggen.”De meesten beginnen bij de scouting als ze op de basisschool zitten, zo tussen 5 en 11 zijn de meesten als ze beginnen. Vaak blijven ze tot ze vanaf hun 18e leidinggevende kunnen worden. In zo’n periode ontstaat er een hechte band in een groep.’’

Zelf was Klein 5 toen hij bij scouting Naaldwijk ging. Inmiddels heeft hij twee kinderen. De oudste wordt 5 en na de zomer mag hij ook op de club. Klein heeft vanaf dat moment een klein bevertje in huis; 5- en 6-jarigen zijn bevers bij de scouting. Wie 7 wordt gaat naar de welpen. 11-jarigen zijn de scouts en 15- tot 18-jarigen vormen de explorers. Daarna kunnen de leden leidinggevende worden.

Clubgebouw

Scouting Naaldwijk aan de Van der Hoevenstraat bestaat 111 jaar. Het oudste lid van de vereniging met tweehonderd leden is een kwieke 70-er, vertelt Klein. Hij heeft de bouw van het clubgebouw in de jaren ‘50 meegemaakt.

Het pand stond destijds aan de rand van Naaldwijk; de tegenoverliggende wijk bestond nog niet. De scouts hadden de beschikking over drie zaaltjes. Later zijn er lokalen bij gekomen en in de eerste helft van de jaren ‘90 werd een grote zaal bijgebouwd.

Dit jaar is het laatste jaar dat de scouting er huist, in 2022 vertrekt zij naar een spiksplinternieuw onderkomen in het Prinsenbos. Daarmee zitten de scouts dan weer aan de rand van Naaldwijk, dichter bij de natuur, precies zoals de scouting oorspronkelijk is bedoeld.

De groep

Tijdens de lockdowns ontmoetten de scouts elkaar online. Binnen een week was er een digitaal programma. Er werden online challenges gehouden. “Bijvoorbeeld: schmink je ouders. Ze maakten er filmpjes van en zetten die in de app. Elke week deden er wel zo’n twintig kinderen mee,’’ zegt Klein. “We hebben geen leden verloren. We hebben er een bij gekregen.’’ Maar wat waren de scouts blij toen ze elkaar weer konden ontmoeten, in februari.

De club kijkt uit naar het zomerkamp. De geplande trip naar Nijmegen van vorig jaar ging niet door. Samen in een bus kon niet door corona. Geen kamp was ook geen optie. Daarom ging de reis naar naar Pijnacker; dat was aan te fietsen. Scouting Naaldwijk rekent erop het kamp komende zomer in Ommen te houden.