‘Niet denken dat er volgende week resultaat moet zijn’

Nieuws
Frank Scheele helpt onder andere op De Montessorischool.
Frank Scheele helpt onder andere op De Montessorischool. (Foto: Charles Jungschlager)

Frank Scheele (58) is door slechte gezondheid al vanaf jonge leeftijd niet in het arbeidsproces gekomen. Wel heeft hij altijd vrijwilligerswerk gedaan. “Ik werk niet, maar ik werk toch.”

door Linda van der Klooster

“Mijn vrouw is kostwinner en ik heb altijd voor de kinderen gezorgd”, vertelt Frank. “Toen de kinderen zelfstandiger werden ben ik steeds meer vrijwilligerswerk gaan doen, steeds aangepast aan mijn fysieke gesteldheid. Ik heb op jonge leeftijd een aantal rugoperaties achter elkaar gehad en dat is niet goed gegaan. Ik heb elke dag pijn en dat kost veel energie. Maar ik heb geleerd ermee om te gaan.”

Frank begeleidt kinderen en volwassenen. “Zo begeleid ik via School’s Cool kinderen die de overstap maken van basisschool naar voortgezet onderwijs. Het wordt opgehangen aan helpen met huiswerk, een keer per week, maar je loodst ze vooral door de moeilijke puberteit heen. Daarbij is het belangrijk om het vertrouwen te winnen van het kind. Daar steek ik aan het begin van het traject veel energie in. Je praat over huiswerk, maar ook over wat er is gebeurd op school of thuis. Alles vertrouwelijk natuurlijk.”

Als begeleider bezoekt Frank de pubers anderhalf jaar. “De ouders hebben het vaak zwaarder dan de kinderen met ons afscheid na afloop. Ik zeg altijd geruststellend dat ze mogen bellen als ze vastlopen, maar dat is nog nooit gebeurd.”

Aarden

Op De Montessorischool Naaldwijk is Frank individueel begeleider. “In een groep is het lastig om extra aandacht te geven aan een kind dat bijvoorbeeld de taal nog moet leren. Daar help ik bij. Vorig jaar begeleidde ik een kind uit Turkije, nu een uit Mexico. Ik geef extra aandacht op het gebied van de taal. Maar het is ook belangrijk te helpen aarden en wennen in het land. Het helpt iemand als er af en toe iemand één-op-één met je praat.”

Frank begeleidt ook iemand die een lichte verstandelijke beperking heeft, maar met hulp zelfstandig kan wonen. “Hij is 61 en wil graag leren lezen en schrijven. Dat is heel hard werken, veel geduld hebben. Niet denken dat er volgende week resultaat moet zijn. Ook hier is het belangrijkste doel vertrouwen winnen. Als je dat hebt, kun je heel veel met iemand.”

Viering

Als lekenvoorganger in de Rooms-Katholieke kerk in De Lier verzorgt Frank al jaren regelmatig een overweging tijdens vieringen. “Ik geef mensen dan mijn woorden om over na te denken. Dat is heel mooi om te doen. Ik ga ook af en toe voor bij avondwakes en uitvaarten. Van tevoren heb ik dan een gesprek met de familie om samen met hen een mooi afscheid te maken, passend bij de overledene. Het is een zware verantwoordelijkheid, maar als mensen zeggen dat het een goed afscheid was, dan is dat erg mooi.”

In het voorjaar gaat Frank op informatief huisbezoek voor Vitis Welzijn. “Dan bezoek ik mensen in de kroonjaren van 80 tot 95 jaar die zelfstandig wonen en leg je zaken uit over de mogelijkheden op het gebied van zorg en welzijn. Voor veel mensen gaat het dan vooral om het praatje, waar ze veel behoefte aan hebben.”

“Ik werk niet, maar ik werk toch”, concludeert Frank zelf. “Ik houd mijn agenda strak in de gaten dat het niet te veel wordt. Alles aangepast aan mijn lichamelijke toestand. Voor mij is dit ideaal. Maatschappelijk betrokken, een groot netwerk en veel voldoening.”

[KADER]

Er zijn zoveel soorten vrijwilligerswerk dat er voor iedereen iets passends te vinden is. Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl voor vrijwilligerswerk voor jou.