Sfeerproeven bij: Kitesurfclub North Sea Surfing

Nieuws
"Kitesurfen geeft de leden van North Sea Surfing het ultieme gevoel van vrijheid. " (Foto: "Rolf van Koppen Fotografie")

Westland kent een rijk verenigingsleven. Voor een groot deel heeft dat in het afgelopen jaar stilgelegen. Waar Westlanders elkaar in de vrije uurtjes in buurthuizen en clubgebouwen ontmoeten om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten, was het nu vaak stil. Clubs met buitenactiviteiten beginnen voorzichtig weer wat te leven, zoals de ‘s-Gravenzandse kitesurfclub. Het Hele Westland nam er een kijkje.

door Evelyne Lammerding

Een ferme, frisse noordenwind waait over het Noordzeestrand en de lokroep van de enthousiaste zeegolven klinkt door Westland. De leden van de ‘s-Gravenzandse kitesurfclub North Sea Surfing hebben deze allang gehoord.

Kleurige vliegers scheren door de strakblauwe lucht boven zee, ze trekken de kiters mee die op hun bord over de golven racen, meters hoog de lucht in springen, zich laten meevoeren op de wind om daarna weer op de golven te landen.

In de lucht

“Het is mooi om naar beneden te kijken als je in de lucht hangt en de zee onder je te zien,’’ zegt Marc Vreugdenhil (49) uit De Lier die net van zee is gekomen. “Je moet ook wel kijken om te zien waar je gaat landen. Liefst op een vlak stuk tussen de golven in.’’ Hoewel het buiten niet warmer is dan een graad of 11 en het zeewater 6 graden is heeft hij een uur op en over de golven geraasd.

“Dat springen is wel de lol van het kitesurfen,’’ zegt Henk van Geest (51) uit ‘s-Gravenzande. “Zodra het kan, ben ik er.’’ Vaste tijden heeft de club daarom niet, de wind bepaalt. En de leden komen wanneer ze kunnen, de een staat om drie uur op de plank, de ander om acht uur ‘s avonds. Het seizoen loopt van 1 april tot 1 november.

Tubekites

Op deze zonnige dag hangen tubekites in de lucht. Het zijn de meest gebruikte vliegers met frames die worden opgepompt en spanwijdtes van 7 tot 10 meter. Deze kites kunnen vanaf windkracht 4 uit de berging worden gehaald.

Bij een zwakkere windkracht kunnen de gelukkigen met een foilkite de zee al op. Bij zo’n vlieger zonder opgepompt frame hoort een speciaal surfboard met aan de onderkant een mast en vin. De constructie zorgt ervoor dat extra lucht onder het bord kan komen. Daardoor is het mogelijk op de wind over het water te zweven. “Vorig jaar hadden drie leden foilkites. Nu zijn het er al een stuk of tien,’’ merkt Van Geest op.

De ‘s-Gravenzander is een van de leden van het eerste uur. Hij sloot zich dertig jaar geleden aan bij de club die toen nog werd gevormd door windsurfers. Later schakelde ook Van Geest over op kitesurfing. Surfen geeft hem het ultieme gevoel van vrijheid. En hij houdt van het water.

Winter

In de wintermaanden, als het onderkomen van de club is afgebroken, zoeken de surfers vaak surfplekken in zonniger oorden op om toch te kunnen kitesurfen. Joyce Zwinkels (31) uit ‘s-Gravenzande straalt als ze terugdenkt aan de golven bij Zanzibar. Voor haar is kitesurfen pure ontspanning. Gedachten bij het kitesurfen en het water en verder niets. “Ik ben vijf jaar lid van de club. Ook voor de veiligheid.’’

De leden geven elkaar tips, helpen elkaar bij het oplaten van de vlieger en letten op elkaar als ze op zee zijn.

In normale jaren komt de club ook zonder wind samen voor bijvoorbeeld barbecues. Ook worden in gewone jaren wedstrijden gehouden en een kite-tocht van ‘s-Gravenzande naar Scheveningen. “Op mooie plekken zoals bij de Zandmotor bij Monster blijven we dan even hangen. Op Scheveningen worden we opgehaald. Soms kiten we ook van Scheveningen naar ‘s-Gravenzande.’’

Voorlopig houden de clubleden het alleen op kitesurfen bij slag Beukel, maar Van Geest hoopt dit jaar in september het Westlands Kampioenschap te kunnen houden. “Daarbij laten de deelnemers in 7 minuten hun mooiste trucs zien.’’