Westlandse jeu de boulesverenigingen weren zich kranig in crisis

Sport
"Wim van der Lans van Westlandia '87 op \u00e9\u00e9n van de dertig buitenbanen." (Foto: "Rolf van Koppen Fotografie")

Ten tijde van beperkte openingstijden, financiële onzekerheid en schommelende ledenaantallen blijkt dat de jeu de boulesverenigingen uit de regio Westland zich voorlopig goed staande houden.

door Youri Zaat

Bij de Naaldwijkse jeu de boulesvereniging Westlandia’87 zijn er, ondanks de coronacrisis, weinig zorgen. Sterker nog, voorzitter Wim van der Lans (76) vertelt dat er sprake is van een financieel gezonde vereniging. “Dat is fijn in deze onzekere tijden. Ruim tien jaar geleden moesten we een nieuwe accommodatie zoeken en toen heeft de gemeente aangeboden om die voor ons te bouwen. Sindsdien hebben we veel clinics - en dus veel inkomsten - gehad, terwijl we de laatste jaren weinig kosten hebben gemaakt. De gemeente ondersteunt ons met de huur, ook dat geeft heel veel rust”, aldus Van der Lans.

In 2008 verhuisde Westlandia’87 naar de Monnikenlaan, waar de Naaldwijkers vandaag de dag over een zeer professionele locatie beschikken. “We hebben zo’n dertig buitenbanen, dat is heel ruim opgezet. Daarnaast hebben we nog een heel grote overdekte hal waar vijftien banen liggen. Dat is vooral prettig voor als de weergoden ons minder gunstig zijn gezind”, zegt Van der Lans, die de voorzittershamer van de Naaldwijkers al tien jaar in handen heeft.

AOW-leeftijd omhoog

Wat betreft het ledenaantal hoopt Westlandia’87 de komende jaren weer wat te groeien. Zeven jaar geleden had de vereniging ongeveer 200 leden, maar inmiddels is dat teruggelopen tot plusminus 140. “Dat is deels te verklaren doordat de AOW-leeftijd is verhoogd. Een aantal jaren terug kwamen mensen twee jaar eerder bij ons ‘boulen’. Tegenwoordig duurt het simpelweg iets langer voordat men erover gaat nadenken om bij ons lid te worden, dat helpt niet mee. Gelukkig valt het tijdens de coronacrisis mee met de opzeggingen, onze leden blijven ons behoorlijk trouw. Ons streven is om binnen vijf jaar weer 200 leden te hebben.”

Van der Lans hoopt dat de nieuwe kantine gaat helpen om het ledenaantal de komende jaren weer wat op te krikken. Aangezien er toch al maanden geen gebruik van de kantine gemaakt kan worden, besloot het bestuur van de Naaldwijkse jeu de boulesvereniging om in december het clubhuis onder handen te nemen. “We hebben een binnenhuisarchitect gevraagd om er wat moois van te maken. Het heeft nu de uitstraling van een grote, gezellige kantine. We hopen mede door de nieuwe kantine wat jongere leden aan te trekken. Als je kijkt naar 20-jarigen is dat natuurlijk niet echt realistisch, maar in de regio Naaldwijk wonen ook best veel mensen onder de vijftig die we graag kennis zouden laten maken met jeu de boules en onze gezellige vereniging.”

Mond-tot-mondreclame

Voor Huib van Laviere, voorzitter van jeu de boulesvereniging Quintus, eveneens geen zorgen over de financiën, maar het ledenaantal in Kwintsheul kan volgens hem nog wel een boost gebruiken. “We hebben zo’n 55 leden. Dat aantal is al een tijdje vrij stabiel, maar veel lager mag dat niet worden. Dan komen we met de vaste lasten in de knel. Reclame maken is ook lastig in deze tijd, we moeten het voornamelijk hebben van mond-tot-mondreclame.”

Ook voorzitter Koos Wennekers van De Boullier uit De Lier is gematigd positief over de toestand van zijn vereniging. “Financieel hebben we wel wat ingeteerd, maar we staan er nog best goed voor. Als gebaar hebben we zelfs onze leden een korting op het lidmaatschap gegeven, omdat ze al geruime tijd niet of niet volledig van onze diensten gebruik kunnen maken.”

Met 235 leden is De Boullier een van de grotere jeu de boulesverenigingen van de gemeente Westland, maar er is altijd ruimte voor uitbreiding, vindt Wennekers. “Voorheen organiseerden we het toernooi tijdens de Bradelier, waar zo’n 500 mensen aan deelnamen. Daar zaten altijd wel een paar nieuwe leden tussen. Als we weer normaal open gaan, kunnen we eens kijken op welke nieuwe manieren we mensen naar ons toe kunnen trekken.”

[KADER]

Met de caravan naar Frankrijk: jeu de boules populair onder Westlanders

In maar liefst zeven van de tien Westlandse kernen kan men een jeu de boulesvereniging vinden. Voor het aantal ‘boulers’ in de regio is dat vrij veel, vindt ook Westlandia’87-voorzitter Wim van der Lans. “Een paar weken terug hoorde ik dat er in de stad Den Bosch helemaal geen enkele jeu de boulesvereniging zit. Dat is bizar, he? Vroeger gingen er veel Westlanders met de caravan of camper op vakantie naar Frankrijk. Toen zij in aanraking met het ‘boulen’ kwamen, moeten zij hebben gedacht: dit willen wij ook.” Volgens Huib van Laviere, voorzitter van Quintus, willen alle ‘boulers’ lekker dicht bij huis blijven en zijn er daarom zoveel verenigingen in onze gemeente. “We hebben allemaal oudere leden en die willen niet lang onderweg zijn naar hun sport. Wij zijn dan wel een van de kleinere verenigingen, maar er is geen sprake van concurrentie. Alle verenigingen vissen wat betreft leden toch een beetje in hun eigen vijver.”