Retrofietsen en wielershirts: ‘Opknappen is geinig, origineel houden is de kunst’

Nieuws
Retroliefhebber Coen Jansen op zijn nieuwste aanwinst uit Polen.
Retroliefhebber Coen Jansen op zijn nieuwste aanwinst uit Polen. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Het verzamelen van retroracefietsen en wielertricots een aanverwante items is dé passie van Coen Jansen. Wie de idyllische retrocave van Jansen bezoekt, waant zich in een waar wielermuseum. Een 150 wielertricots hangen aan de muur en tientallen racefietsen staan of hangen er keurig geordend bij.

door Marcel Zaat

Jansen, zelf nog een fanatiek recreatierijder en 47 jaar lid van FTCW (Fiets Tour Club Westland) laat zijn nieuwste aanwinst zien. “Kijk, dit is een hometrainer, een WPX uit de jaren 60, oorspronkelijk uit Polen. Deze heb ik pas in Nijmegen opgehaald. Vliegwiel onder je en het wiel voor. Met merkplaatje en kilometerteller. Alles origineel. Schitterend toch.”

Wie een uurtje met Coen Jansen (71) spreekt over het racefietsen en met name zijn passie voor de retroscene bemerkt een persoon die met één en al bevlogenheid zijn verhaal doet. In de verzamelpassie met daarin vooral het verhaal áchter het verzamelobject, zijn precisie én kieskeurigheid de toverwoorden. Ondanks het ruimtegebrek (dat opgelost gaat worden door binnenkort een tweede verzamelplek te creëren) staat alles geordend en heeft Jansen aan de fietsen één eis. “De fietsen moeten absoluut van staal zijn en met de versnelling op het frame. Ook niet zomaar een wielertricot, maar graag de wollen tricots en liefst ook de shirts uit de streek.”

Eroica-tour

Jansen leunt in zijn verzamelhobby vaak op Lierenaar Peet van Etten (54), die Jansen besmette met het retrofietsen. Zij leerden elkaar kennen via FTCW. Van Etten, die al een passie kende voor specifiek Italiaanse fietsen reed ook de Eroica-tour in Italië. Een evenement waar alleen op een vintage fiets mag worden gereden van voor 1980. Ook reed het duo samen de retrorit van de Ronde van Vlaanderen en zo kwam van het een het ander. Van Etten knapte de allereerste ‘Zalm-racefiets’ uit 1973 voor Jansen op. “Vaak als ik wat op marktplaats of elders zie stuur ik het door naar Peet. Hij heeft er meer technische kijk op. Verder heb ik een hobbyist in Delft, die de fietsen opknapt. Ik heb er zelf geen tijd en geen gereedschap voor.”

Verhaal

Het verhaal achter de fietsen kan Jansen klakkeloos opnoemen. Zo haalde hij afgelopen najaar een Colnago uit België. “De fiets was iemand die in zijn tijd alles won. Op 27-jarige leeftijd liep hij tijdens een baanwedstrijd een dubbele beenbreuk op, waardoor hij de wielersport gedag moest zeggen. Wat mij aangreep is dat deze man uiteindelijk heel eenzaam is geworden. Op de top kende hij succes met vele vrienden, maar daarna is hij vereenzaamd. Bij het weggaan kreeg ik van zijn vrouw, die met tranen in haar ogen stond, zijn wielershirt overhandigd. Dat zijn de prachtige verhalen achter een fiets. Ik ga de man zeker nog eens opzoeken.”

Prachtexemplaar

Wie zijn klassiekers kent ziet tussen de stalen rossen veel bekende wielernamen voorbijkomen. Merken van wielerlegendes als Roger de Vlaminck, Poulidor, Moser en Eddy Merckx staan tussen onder meer Raleigh, Motta, Panasonic en een Manus Brinkman (voorheen fietsenmaker in Maasland). Jansen: “Soms zoek je ver, maar deze Brinkman haalde ik binnen op 100 meter afstand. De eigenaar vond het gezien zijn leeftijd te gevaarlijk om nog te fietsen en wij zijn het eens geworden. Dan ben ik trots op zo een regiofiets.”

Retroliefhebbers Jansen en Van Etten, samen op zondag ook fervent vossenjagers bij FTCW sluiten passievol af. “Vergis je niet. Er staan nog héél veel oude fietsen in schuurtjes. Opknappen is geinig, maar het origineel houden is de kunst. Als je echt een origineel hebt moet je er niet teveel aan klooien. Kijk naar deze RIH uit 1954 met enige lakschade, dat is toch een prachtexemplaar.”