Westlandse moslims vieren offerfeest: ‘Lekkere koekjes aan de buren geven’

Nieuws
"Moslims luisteren naar imam Ismail Ihaddouchan." (Foto: "MH")

Op dinsdagochtend 20 juli hebben de moslims in het Westland Offerfeest gevierd. Het is een feest van delen, samenzijn en vergeven.

door Mahir Hijazie

Het Offerfeest is een voor moslims een belangrijk religieus feest. Moslims vanuit de hele wereld trekken naar Saoedi-Arabië om de hadj - een pelgrimstocht - naar Mekka te volbrengen. Maar, dichter bij huis wordt het feest ook gevierd in. In de Almouwahidin moskee aan de Van der Doortogestraat in Naaldwijk hebben de mannen, vrouwen en kinderen het Offerfeest gevierd met een gebed. Ook hebben ze geld aan de moskee gedoneerd. Imam Ismail Ihaddouchan heeft een preek over het Offerfeest gehouden en aan het einde van het gebed feliciteerden alle aanwezigen elkaar.

Delen

“Het Offerfeest is een herdenking van de profeet Ibrahim, in het jodendom en christendom bekend als Abraham”, vertelt imam Ismail. “Hij was bereid om zijn zoon te offeren voor God. Gelukkig was dit maar een beproeving; er mocht van God een ram worden geslacht in plaats van Ibrahims zoon. Om God te danken, slacht elk gezin dat het kan betalen met het Offerfeest een dier. Meestal een schaap of koe, maar zelfs een kameel mag ook.” Van het vlees maken de moslims feestgerechten die ze delen met vrienden, buren en de armen. Sommige moslims kiezen ervoor om een dier te laten slachten in hun vaderland. De armen daar mogen het dan opeten.

Imam Ismail gaat verder: “Samenzijn en delen zijn belangrijke onderdelen van het Offerfeest. Daarom zijn ook niet-moslims ieder jaar welkom om mee te vieren. Het Offerfeest is de dag van ‘omhelzen’, vergeven en heropleven. Het is de dag om hoop te krijgen voor de behoeftigen die deze dag met pijn en verdriet beginnen.” Hij roept moslims op om geen onderscheid te maken naar afkomst of religie. “Alle mensen zijn hetzelfde”, predikt hij.

Familie bezoeken

Wanneer het gebed is afgelopen, gaan de moslims terug naar huis. Gezinnen feliciteren elkaar en de vaders geven geld cadeau aan hun vrouw en kinderen. Daarin lijkt het Offerfeest op het Suikerfeest; bij beide islamitische feesten gaan de gezinnen op bezoek bij familie om hen te feliciteren en om cadeaus aan elkaar te geven. Opa’s en oma’s verwennen kleinkinderen met geld of speelgoed.

Ook wordt er gegeven aan de armen. Schapen en koeien worden geslacht en aan de armen aangeboden. Veel moslimverenigingen in Nederland brengen offers naar arme mensen in Syrië, Jemen, Palestina, Afghanistan en Afrika om de mensen daar te helpen.

Koekjes

De week voorafgaand aan het Offerfeest hebben de vrouwen hard gewerkt. Zij hebben de huizen schoongemaakt en nieuwe kleren voor de kinderen gekocht. Ook werd er gebakken. Heel belangrijk bij moslimfeesten zijn de koekjes. Aan de bereiding daarvan wordt veel aandacht besteedt. Westlandse moslims hebben de koekjes uitgedeeld aan hun buren om zo de feestvreugde te delen. Dat lukte; meermaals werd om het recept gevraagd.