‘Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen’

Sport
"Wouter de Kok: \"De eerste keer, dacht ik ok\u00e9, dat kan gebeuren, maar die tweede keer er over heen was een mokerslag.\"" (Foto: "Rolf van Koppen Fotografie")

Het sportseizoen is in alle hevigheid al weer los gebarsten. Corona trok een lange periode bij alle amateursporters een dikke streep door de activiteiten. Van alles naar nul. Nu de seinen weer op groen staan is een ieder o zo blij dat er weer gesport kan worden, maar de lange onderbreking heeft op fysiek gebied wel hier en daar haar sporen achter gelaten. De factor overbelasting ligt op de loer. Sportverzorgers bij de clubs en fysiotherapeuten hebben het er momenteel druk mee.

door Marcel Zaat

Bij Fysiotherapie en Sportbegeleiding Wouter de Kok is het een komen en gaan van patiënten. De Kok, sinds 2015 gevestigd op het complex van het Poeldijkse Verburch heeft er een prachtige accommodatie staan. Met een jong, gedreven en enthousiast behandelteam van zes fysiotherapeuten en vijf behandelruimtes, bieden zij alles wat een mens met fysieke klachten nodig heeft.

De Kok (42), die als vooropleiding CIOS deed en daarna als fitnessinstructeur de opleiding fysiotherapie afrondde is zelf herstellende van het coronavirus. Tot twee maal toe werd De Kok getroffen door het virus, wat tot Long Covid leidde en is daar nu anderhalf jaar van herstellende. “De eerste keer, dacht ik oké, dat kan gebeuren, maar die tweede keer er over heen was een mokerslag. Het gaat nu weer de goede kant op. Gelukkig heb ik een topteam achter mij staan die er voor heeft gezorgd dat de hele praktijk op rolletjes bleef lopen.”

Tol eisen

De Kok en zijn medewerkers Bart de Swart en Ivo Krediet laten hun licht schijnen op het ‘sporten na corona’. Niet dat corona verdwenen is, maar dat het virus weldegelijk effect heeft op de fysieke gesteldheid van de sporters is wel duidelijk. De Kok trapt af: “Sowieso zie je door de tijd heen dat er bij sporters een andere beleving tot stand is gekomen. De milennial leeftijdscategorie hebben toch een andere kijk op sporten. Vroeger waren de boten van hout en de mannen van staal. Dat is niet meer, dat is een andere insteek geworden. Het effect van corona merken wij in onze branche natuurlijk als geen ander. Een jaar lang niet die complete wedstrijdbelasting gaat toch zijn tol eisen. Natuurlijk hebben er clubs waar mogelijk onder restricties door kunnen trainen, maar dat weegt niet op tegen een standaard seizoen. Voorheen zaten de sporters in een cirkel. Voorbereiding, competitie, zomerstop en op naar het nieuwe seizoen. Die cirkel is toch doorbroken en dat gaat toch zijn tol eisen. In ben bang dat wij richting oktober weer meer blessures gaan zien.”

Investeren

Bart de Swart (25), die via ROC Mondriaan Sport en Bewegen de diploma’s fitnessinstructeur en personal trainer behaalde en in 2020 zijn opleiding fysiotherapie afrondde is zelf actief selectiespeler bij vierdeklasser Quintus. “Wij hebben doorgetraind waar het kon, maar leuk was anders. Je miste toch de sociale contacten. Het is wel zo dat het toch vaak dezelfde jongens zijn die op fysiek gebied in de problemen raken. Een verrekking is zo opgelopen, zeker als je niet topfit bent. Die gasten investeren dus te weinig in zich zelf. Het niet of niet voldoende in teamverband kunnen sporten door corona geeft dan nog even een extra duwtje. Gelukkig hebben wij in Eric Doelgani een verzorger, die er goed op inspeelt. De rol van de verzorger in de amateursport is ook ontzettend belangrijk geworden.”

Basisfitheid

Ivo Krediet (24), die in Maastricht zijn Bachelor Fysiotherapie behaalde en in 2019 de masteropleiding bewegingswetenschappen afrondde, maakt naast zijn baan als fysiotherapeut ook deel uit van de medische staf van voetbalclub Die Haghe. “Amateurvoetballers moeten een doel hebben om te trainen. Dat was er in coronatijd niet. Dan dooft het vlammetje langzaam. Natuurlijk deden wij als medische staf in overleg met de hoofdtrainer een beroep op de spelers om ook individueel er aan te werken om fit te blijven.”. Krediet ziet de massagetafel bij Die Haghe ook drukker bezet dan afgelopen seizoenen. “De basisconditie is gewoon een stuk lager dan in een normaal seizoen en dat lijdt onvermijdelijk tot blessures. Niet alleen spierproblemen, want het hele lichaam reageert als een speler niet de goede basisfitheid heeft. Ik kijk dan ook best een beetje angstig uit naar de komende periode als het competitievoetbal weer gaat beginnen. Competitievoetbal is toch anders als die bekerpotjes. Spelers gaan op het fysieke vlak in het rood raken en dan is het maar hoe het lichaam, wat toch nog steeds een achterstand heeft, reageert. “

Periodisering

Het corona-tijdperk is nog niet voorbij, maar over één ding zijn de fysiotherapeuten het wel over eens. Er is op medisch gebied door de jaren toch wel weer meer kennis opgedaan en de ogen van ook voetbaltrainers zijn door deze situatie meer en meer open gegaan. De Kok: “Zaken als de broodnodige periodisering tijdens trainingen worden steeds serieuzer opgepakt. Ook de trainers veranderen door de jaren toch. De KNVB heeft daar ook in mee geholpen. De visie op sporten lijkt ook op een positieve wijze aan het veranderen. Stukje voeding en leefstijl kan een voorspellend iets worden voor een blessure.”

Wetenschap is een verrijking

Mensen zijn volgens De Kok gemaakt om te bewegen. Door corona is er minder bewogen en dus is de run naar fysiotherapeuten wel verklaarbaar. “Het lichaam past aan wat jij er van vraagt. De beste houding is de volgende. Houding moet je altijd afwisselen. Een glazenwasser is nu eenmaal fysiek sterker dan een boekhouder. Het lichaam ontwikkelt zich nu eenmaal hoe er dagelijks mee om wordt gegaan. Fit zijn is geen garantie dat je geen blessure krijgt, maar het heeft wel invloed. “

Ook de wetenschap heeft, volgens De Kok, haar intrede gedaan in de fysiotherapie. “Wetenschap was voorheen een grijs gebied in ons vak. Dat wij dit nu steeds beter gaan oppakken is een verrijking. Er komen steeds meer specialisaties en cursussen. Een Master of Science waar wij in ons kunnen specialiseren. Dit alles geeft veel andere inzichten om het lichaam nóg beter te leren kennen.”