Amalia van Solms en de tuinen van Slot Honselersdijk

Nieuws
"Amalia van Soms als Flora." (Foto: "PR")

Volgende week woensdag 13 oktober komt Amalia van Solms aan de orde tijdens een lezing van het Genootschap Oud Westland. Kunsthistorica Anne Mieke Backer spreekt dan over haar onderzoek naar de rol van de vrouw in tuinen en landschap. Amalia van Solms was als vrouw van stadhouder Frederik Hendrik actief betrokken bij de inrichting van de tuinen van slot Honselersdijk.

Anne Mieke dacht aanvankelijk dat niet veel over het onderwerp te vinden zou zijn, maar niets was minder waar. Al vanaf de vroegste geschiedenis van de Lage Landen is de rol van vrouwen groot geweest. Toch is hun positie in de landschapsgeschiedenis altijd onderbelicht geweest. Tot 1956 waren vrouwen namelijk officieel handelingsonbekwaam en - afgezien van enkele weduwen - kwamen hun namen dus ook niet voor op ontwerptekeningen en contracten.

Door het lezen van egodocumenten, zoals dagboeken en brieven aangevuld met het bestuderen van vrouwen op schilderijen en prenten, kwamen steeds meer gegevens aan het licht. Tijdens de lezing zal Anne Mieke vertellen over de invloed van Amalia van Solms op de tuinen van Honselersdijk en na de pauze over anonieme vrouwen in de tuinbouw in het Westland.

De lezing vindt plaats in de kerkzaal van de Hoeksteen aan de Burgemeester Kampschoërstraat 25 in Monster. De lezing begint om 20.00 uur. Kerk open vanaf 19.30 uur. Om de lezing te bezoeken is het tonen van een QR-code of een recente negatieve test verplicht. Niet leden betalen een bijdrage van 4 euro voor de koffie of thee. Graag vooraf aanmelden.