Kleine kwekers luiden noodklok: ‘Royal Flora Holland draait ons de nek om’

Nieuws
"Kleine kweker Wim de Jong maakt zich zorgen over het voortbestaan van kleine kwekers in Westland." (Foto: "FL")

Wat hebben bloemensoorten als ranonkel, leeuwenbek, anemoon, pluischrysant en violier met elkaar gemeen? Ze zijn, volgens Wim de Jong, over een tijdje niet meer verkrijgbaar in Westland. Dat is volgens de pluischrysantenkweker het gevolg van het beleid van Royal Flora Holland. “De kleine kweker wordt min of meer de nek omgedraaid.”

door Fred Louter

Voor De Jong is elke dag heus nog wel een feestje. De zestigjarige tuinder aan de Groeneweg in Maasdijk geniet van het werk als kleine kweker. Alles doet hij zelf: het planten, gewasonderhoud, bossen, veilingrijden, een ruitje repareren, de administratie; het is voor hem de charme van het vak. Maar voor hoe lang nog? “Ach, ik zing mijn tijd wel uit, maar veel andere kleine kwekers dreigen het bijltje erbij neer te gooien. Wat het probleem is? Het beleid van Royal Flora Holland! Er worden steeds meer investeringen en inspanningen gevraagd van de kleine kwekers. Het is daardoor financieel niet meer interessant en niet meer leuk om nog te blijven tuinen. Ik ken al tuinders die stoppen, zoals mijn zwager met zijn zonnebloemen. RHF zegt op haar website: “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen.” Dat herkennen wij als kleine kwekers totaal niet. Integendeel, wij worden nota bene door onze eigen vereniging en ledenraad langzaam maar zeker buitenspel gezet.”

Zonde

Een van de grote bezwaren van De Jong én talloze andere kleine kwekers is het gebruik van Floriday, het digitale platform van Royal Flora Holland. Voor diverse oudere tuinders veel te gecompliceerd én tijdrovend. “Hou het gewoon bij Flora Connect, dat werkt prima. Dan kunnen we gewoon blijven veilen, in plaats van dat we afscheid nemen van de klok”, zo is De Jong van mening. “Daarnaast is bijvoorbeeld het digitale milieucertificaat MPS ingevoerd. Dat kost 700 euro, voor een kleine kweker een hoop geld! Terwijl we alles op het gebied van milieu al heel goed bijhouden en doorgeven. Houd het goedkoop en simpel voor ons!”

De Jong heeft meteen ook nog een belangrijk geheugensteuntje voor de directie van RHF in petto: “Theorie en praktijk lijken soms hetzelfde. Dat is echter niet zo! Zijn deze mensen het drama van The Greenery soms al vergeten? Dat drama staat ons ook te wachten als we niet op tijd ingrijpen! Dat is zonde, want dat betekent dat er veel minder diversiteit aan planten op de markt gaat komen en veel kleine kwekers duimen moeten gaan draaien of iets anders moeten gaan doen. Ik nodig Steven Schilfgaarde (directeur RHF, FL) van harte uit om eens een dagje mee te kunnen lopen hier op mijn tuin, zodat hij zelf kan zien dat de kleine kweker echt niet mee kán en wíl gaan in al die overbodige vernieuwingen en kostenstijgingen.”

[KADER]

Reactie Royal Flora Holland:

“Kleine kwekers zijn voor Royal FloraHolland heel belangrijk, zij dragen bij aan de kracht van de marktplaats en een breed aanbod op de klok. Wij begrijpen heel goed dat elke verandering onzekerheid met zich meebrengt. Signalen nemen we serieus. We luisteren naar de behoeften van kwekers en kijken met hen welke oplossingen daar het beste bij passen. Wat gisteren nog niet kon, kan vandaag wel. Dit jaar zijn al veel verbeteringen doorgevoerd in Floriday om het gebruiksgemak te vergroten. Zo is bijvoorbeeld de afgelopen maanden samen met kwekers de vernieuwde klokfunctie in Floriday ontwikkeld, waarmee eenvoudig vanuit Floriday een klokbrief aangemaakt kan worden. Wij zien uitdrukkelijk toekomst voor de minder grote kweker, maar dan moeten we als coöperatie wel allemaal gebruik gaan maken van Floriday en duurzaamheid serieus nemen. Daar poogt RFH de leden maximaal in te ondersteunen. Wat betreft milieuregistratie en -certificering is onze aanpak ook vernieuwd en meer gericht op het stimuleren en begeleiden van kwekers. We ontwikkelen per productgroep samen met de FPC een gerichte aanpak. Het Floriday-team zal deze week (eind oktober) nog contact opnemen met Wim de Jong om een afspraak te maken om hem te begeleiden. Steven van Schilfgaarde komt ook zelf graag langs op een later moment.”

Reageren? #PraatMeeMetHHW of

redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl