Bushaltes onvoldoende toegankelijk

Nieuws
"Uitreiking vna het schouwrapport namens het Metrocov door Ed Vols, Stichting Voorall aan wethouder Pieter Varekamp." (Foto: "Nico van der Vliet")

Twee bushaltes in de gemeente Westland zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook ontbreekt er reisinformatie. Dit blijkt uit een steekproefsgewijs onderzoek van Metrocov, een platform van reizigers van het openbaar vervoer in de regio Rotterdam Den Haag.

Leden van het Metrocov onderzochten in hoeverre de bushaltes Verdilaan in Naaldwijk en De Brug in ‘s-Gravenzande voldoen aan de landelijke eisen voor toegankelijkheid. Denk aan de hoogte en breedte van de bushalte, de aanwezigheid van geleidelijnen en audioknoppen voor reisinformatie.

De onderzoekers constateerden dat bij bushalte Verdilaan het haltemeubilair aan vervanging toe is en de geleidelijnen deels ontbraken. Ook was er geen lijnennet plattegrond en audioknop aanwezig.

Bij bushalte de Brug liggen de busperrons ver uit elkaar en zijn niet volledig toegankelijk. Zo is bijvoorbeeld de informatievoorziening niet op orde. Metrocov adviseert daarom een volledige reconstructie van de halten.

In totaal werden de halten op 22 aspecten beoordeeld. Het complete onderzoeksrapport met sterkte en zwakteanalyses is op woensdag 3 november 2021 aangeboden aan wethouder Pieter Varekamp en is ook te downloaden via de website van het Metrocov. Ook zullen de vervoerders en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag het onderzoeksrapport ontvangen.