Ria Meeuwisse: 'Met mensen omgaan is leuk'

Redactie 25-11-2021
Foto: Charles JungschlagerRia Meeuwisse kan zich geen leven zonder vrijwilligerswerk voorstellen.

Ria Meeuwisse (72) is al bijna 30 jaar vrijwilligster voor De Zonnebloem. Ook zingt ze al bijna 30 jaar in twee koren vanuit de kerk, waar ze ook schoonmaakwerk doet. "Ik ben een heel trouw mens. Als ik ergens aan begin kan ik er niet mee stoppen."

door Linda van der Klooster

Ria Meeuwisse is in 1993 begonnen als vrijwilliger bij De Zonnebloem. "Iemand zei dat ik het leuk zou vinden", herinnert Ria zich. "Ik wist niet of het wat voor me was en besloot eens mee te kijken op een vergadering. Dat was heel gezellig. Toen wilde ik wel. Ik kreeg meteen een paar mensen om te bezoeken. Ik vroeg of ze niet een beetje hard gingen. In het begin is het onwennig om zomaar op mensen af te stappen."

Het bezoeken van zieke en gehandicapte mensen ging Ria goed af. "Voor mij was het ook een ontwikkeling. Het was goed voor mezelf. Ik raakte over mijn verlegenheid heen. Met mensen omgaan gaat soms makkelijk en soms stroef. Als ze een beetje in de put zitten, eenzaam zijn, zijn ze zo blij met je bezoek. Even samen lachen. Met mensen omgaan is leuk."

Zo had Ria ooit een deelneemster die dementie kreeg. "Daar kwam ik regelmatig. Ze was dol op katten. Ze wist op het laatst bijna niks meer, maar als je over katten begon of een fotoboek met katten liet zien, dan werd ze helemaal blij. Op de dagopvang van Woonzorgcentrum De Opmaat, nam ik eens mijn kittens mee. Daar deed ik ze toch een plezier mee! Daar noemden ze me de kattenmevrouw. Die blijdschap van die mensen. Dat was een van de leukste dingen die ik heb meegemaakt."

Orchidee

Ria schrijft altijd deelnemers in voor activiteiten. "In de coronatijd was er niets in te schrijven en ben ik mensen gaan bezoeken. "Toen konden ze nergens naartoe. Best een vervelende tijd. In het begin durfde ik niet bij mensen naar binnen, corona was nog zo eng. Toen heb ik ze een voor een gebeld. Met De Zonnebloem gingen we leuke dingen organiseren. Kregen ze allemaal een orchidee, wat lekkers met Sint en met Kerst en een oliebol met Oud & Nieuw. Zo zijn we de winter doorgerold. Daar hebben we vaak mee in de Monsterse Courant gestaan."

Nog steeds als Ria bij een deelnemer langsgaat, vraagt ze of het goed is als ze binnenkomt. "Sommige mensen zijn zo bang voor corona."

Naast haar vrijwilligerswerk bij De Zonnebloem zingt Ria ook in twee kerkkoren. "Al bijna 30 jaar bij Laus Deo en daarnaast bijna 25 jaar bij Vivace, dat is voor de rouw en de trouw. Vroeger had je nog veel 'trouwtjes' in de kerk. Nu is dat minder en zijn daar ook minder rouwdiensten. Maar we zingen nog regelmatig. Vanmorgen nog, een uitvaart. Dan staan we op de koorzolder. Anders zit je de rouwenden in het gezicht te kijken. Dan moet je echt de knop omzetten, anders kan je niet zingen van emotie."

Begrafenis

Ria doet bijna dagelijks vrijwilligerswerk. "Dinsdag is mijn bezoekdag voor De Zonnebloem, maar deze dinsdag moest ik 's ochtends zingen op een begrafenis. Dan bezoek ik 's middags. Soms spring ik ook bij in de kerk. Kerkwerken doe ik ook al iets van 30 jaar. Schoonmaken, stofzuigen en dweilen. Er is in de kerk altijd wat te doen. Nu moet er iets gerepareerd in de toren en het orgel is aan revisie toe. Dat kost allemaal geld. Daar komt dan een fancy fair voor. Die organisatie doe ik niet, maar ik kom er graag mijn geld opmaken."

Ria kan zich geen leven zonder vrijwilligerswerk voorstellen. "Met die corona had ik ineens helemaal niks te doen. Dat was bar. Het was prachtig weer, ik zat in mijn tuin te knoeien, dus ik vermaakte me prima. Eigenlijk was ik verbaasd dat ik het best lekker rustig vond. Toen alles weer opstartte vond ik dat wel fijn. Ik ga graag met mensen om. Ik ben een heel trouw mens. Als ik ergens aan begin kan ik er niet mee stoppen. Het is leuk werk, je bent van de straat en het is fijn om met mensen om te gaan. Ik hoop dat het zo blijft. Wij worden als vrijwilligers steeds ouder en er komen weinig jonge mensen bij. Ik ben begonnen toen ik 44 was. Nu beginnen vrijwilligers soms als ze zelf al bijna de doelgroep zijn. "

Op zoek naar vrijwilligerswerk voor tientallen jaren of liever een kortdurende klus? Zie www.westlandvoorelkaar.nl voor alle mogelijkheden.