Recreatieve ondernemers op strand nog in gedoogsituatie

Redactie 25-11-2021
Foto: Archief

Strandtenthouders die hun paviljoen op het Westlandse strand groter hebben gebouwd dan de vergunning toestaat en groter dan wat volgens het bestemmingsplan mag, moeten de omvang wel terugbrengen naar dat wat mag. Wethouder Albert Abee (CDA, kust) zegt dat het Westlandse uitgangspunt van rust aan de kust blijft en dat het huidige bestemmingsplan leidend blijft. Recreatie in combinatie met horeca wordt gedoogd tot er een nieuw bestemmingsplan is.

De gemeente Westland werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor de kust. Maar het kost zeeën van tijd voordat een nieuw bestemmingsplan klaar is. Ondernemers die bestaan van recreatie langs de kust hebben daarmee in feite geen zekerheid; de vergunning die zij nodig hebben, is gekoppeld aan de horecavergunning.

Westland Verstandig vroeg zich af in de commissie van woensdag af wat de paviljoenhouders moeten tot de tijd dat het nieuwe bestemmingsplan klaar is. D66 vroeg zich ook af de gemeente de ondernemers 'enige zekerheid' kan geven. D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland brengt specifiek het probleem van de ondernemers die recreatie combineren met horeca te berde, zoals een surfschool. Een vergunning voor zo'n bedrijf is nog gekoppeld aan een horeca-vergunning.

"Een aantal zaken komt niet overeen met het bestemmingsplan. Maar het gaat wel om wenselijke activiteiten,'' reageert Abee. "In het kader van een handhavingsverzoek willen wij deze ondernemers wel perspectief bieden.''

Dat vooruitzicht zou zijn te vinden in een nieuw bestemmingsplan.

Verder zegt Abee dat de gemeente werkt aan het ontkoppelen van de horecavergunning voor ondernemers in d erecreatieve sector. 'Lastig', is het ontvlechten van de vergunning volgens hem, maar de gemeente gaat 'tot het uiterste' om deze ondernemers toch zekerheid te bieden.

Tot het nieuwe bestemmingsplan er is, wordt de situatie gedoogd. Dat zei Abee in antwoord op een vraag van Westland Verstandig.