Druk 2021 voor vrijwillige Westlandse reddingsbrigades

Nieuws
"Westlandse redders in actie in Limburg." (Foto: "Reddingsbrigade")

Kitesurfers in nood, zwemmers die door de golven worden meegesleurd of strandgasten die flauwvallen. Met bijna ruim 380 acties langs de Westlandse kust hebben de Westlandse reddingsbrigades na het topjaar 2020 ook een druk 2021 gekend.

door Evelyne Lammerding

Ruim vijfhonderd vrijwilligers zorgen samen voor een veilige Westlandse kust. Zowel de ‘s-Gravenzandse post als de Monsterse zijn elk 191 keer, samen 382 keer, in actie gekomen aan de kust. De reddingsbrigades hebben ontheffing om op de strandpost te zijn en werken volgens protocol.

“Het was druk, ook voor de alarmploeg die bij noodgevallen wordt opgeroepen. Die is ook buiten het seizoen in actie gekomen,” zegt Roel Batelaan, voorzitter van de Monsterse reddingsbrigade. De alarmploeg alleen al is dit jaar 38 keer ingezet.

Van het totaal telde de Monsterse reddingsbrigade 102 grotere inzetten. De vrijwilligers zijn in actie gekomen bij bijvoorbeeld vermissingen en noodsituaties op zee, hebben reanimaties en EHBO uitgevoerd en hulp verleend bij een vondeling. De lifeguards zijn 16 keer uitgerukt naar de Zandmotor voor hulpverlening.

Los van het werk aan de kust heeft de reddingsbrigade van Monster EHBO-assistentie verleend op corona-priklocaties.

Batelaan is zelf een EHBO’er. Hij heeft veel onwelwordingen gezien, vooral onder de jongere doelgroepen. “Dat er wordt gepraat over het afschaffen van de 15 minuten pauze na een vaccinatie begrijp ik niet.”

Limburg

Bij de overstromingen van Limburg in juli zijn vijf Westlandse reddingsteams naar het zuiden afgezakt. Monster stuurde twee teams om te helpen bij evacuaties. Ook heeft de Monsterse reddingsbrigade twee officieren van dienst geleverd. “Die hebben buiten de Westlandse teams regie gevoerd, zoals de brandweer dat ook doet. Wij werken samen met de brandweer en konden met een voertuig van de veiligheidsregio Haaglanden naar Limburg,” licht Batelaan toe.

De ‘s-Gravenzandse reddingsbrigade leverde drie teams voor hulp in Limburg. Eerder dit jaar, in februari, assisteerden de ‘s-Gravenzanders bij de grote drukte die werd verwacht op het ijs in Kinderdijk. “Wij waren betrokken bij de preventie; ervoor zorgen dat mensen niet door het ijs zakken,” zegt woordvoerder Tanya Middelburg.

De ‘s-Gravenzandse reddingsbrigade ondernam in 2021 aan de kust 30 grotere reddingsacties, 11 zoekacties en 150 EHBO-verleningen.

“In de zomerse periode hadden we het dit jaar minder druk dan in 2020 met die aaneengesloten hete maand augustus. Vorig jaar hadden we 280 EHBO-gevallen. Maar met 7100 bewakingsuren was het dit jaar drukker dan 2020 met 6100 bewakingsuren. Op het strand is het altijd aanpoten,” aldus Middelburg.

De reddingsbrigades zijn van 15 mei tot 15 september dagelijks op het strand. Omdat de kust de laatste jaren ook de laatste weken van september veel bezoekers trekt, wordt het bewakingsseizoen vanaf volgend jaar verlengd tot 1 oktober, is dit jaar overeengekomen met de gemeente Westland.

Opleiding

De ‘s-Gravenzandse reddingsbrigade heeft dit jaar ondanks corona, maar onder voorwaarden ook veel aan de opleidingen kunnen doen, zegt Middelburg. “We hebben een deel van de in 2020 opgelopen achterstand ingehaald. We hebben strandwachten opgeleid en in november zijn binnenwaterexamens voor de jeugd afgenomen in het zwembad.”

Op het moment zijn de zwembaden dicht. Roel Batelaan stelt dat corona een wissel trekt op de reddingsbrigade: “Door de maatregelen kunnen veel leden niet zwemmen. Jeugdlessen zijn er op het moment bijvoorbeeld niet. Maar de alarmploeg moet fit blijven.”

De alarmploeg moet altijd in de buurt zijn en paraat staan voor noodsituaties aan de kust. De reddingsbrigade heeft ontheffing gekregen om de alarmploegleden te laten doortrainen.

Daarnaast is ontheffing verleend om nieuwe lifeguards voor het komende seizoen op te leiden.”We overleggen nog over hoe de jeugdploeg ook kan doortrainen,” aldus Batelaan.

Beide reddingsbrigades zijn opgelucht geen leden te hebben verloren.

Bestuursleden

Punt van zorg in Monster is de werving van nieuw bestuurs- en commissieleden. De secretaris bijvoorbeeld stopt per 1 januari, omdat hij aan de studie gaat. “De vacature is na de zomer uitgezet. Het zou leuk zijn als er iemand kwam die binding heeft met de vereniging,” zegt Batelaan die zelf in april na twee termijnen zijn voorzitterschap wil overdragen. Aan wie is nog onduidelijk.